Før behandling

Fjerning av åreknuter er et medisinsk inngrep. Les om hvilke forberedelser du bør gjøre før behandlingsdagen og på selve dagen:

Forberedelser hjemme før behandling

 • Du skal spise normalt på behandlingsdagen.
 • Du skal ikke røyke før behandlingen.
 • Dusj og vask deg med vanlig såpe, ikke smør bena inn med krem. Ikke bruk parfyme.
 • Etter behandlingen vil du få på bandasjeplaster og kompresjonsstrømpe (til lysken)

Du får Paracet (smertestillende) og Vival (avslappende), ved behov. Du skal ikke kjøre bil  24 timer etter behandling om du har fått Vival.

På behandlingsdagen

  Beregn 2-3 timer totalt på klinikken. Selve behandlingen tar sjelden mer enn 60 minutter. I tillegg kommer forberedelse og observasjon etter behandlingen.
  Du vil bli undersøkt av karkirurg Dr. Thomas Hayes, som skal behandle deg. Årene dine kontrolleres med ultralyd. Synlige åreknuter blir markert med tusj.

  I starten av behandlingen settes det lokalbedøvelse, dette kan oppleves som svie og stikk, men er kortvarig. Når du er ferdigbehandlet, setter vi på plaster og tar på støttestrømper. Plaster og støttestrømper skal tas av kvelden etter.

  NB! Støttestrømper kan kjøpes hos oss, evt. hos bandagist eller apotek.

  Metodene som anvendes:
  • Laser av hovedstamme
  • Heklenål
  • Sklerosering

  NB! Vi behandler kun vener hvor vi finner klaffefeil ved ultralydundersøkelsen og synlige åreknuter. Vi behandler ikke friske årer!

  Når du kommer hjem

   Det er viktig at du er i aktivitet når du kommer hjem. Vent med å dusje til kvelden etter. Bandasjeplaster skal sitte på i minimum 24 timer. Dersom du blør gjennom bandasjeplaster, legger du en forsterkning (eks. håndkle) utenpå og holder benet høyt til blødningen stopper. Ellers skal du leve som før.

   Dagen etter behandlingen (ca. 24 timer)

    Dusj bena etter at bandasjeplaster er fjernet. Det er helt normalt at det siver litt blod og sårvæske fra noen stikksår. Om det er tilfelle, tørk og sett på plaster. Ta på støttestrømper grad 1 (opp til lysken). Støttestrømper skal brukes på dagtid i 1 uke. Du kommer til å ha blåmerker og stikkhull. Synlige merker etter stikkhullene kan vare i mange måneder. Du skal bruke høy faktor (SPF 15) på bena dine det første året.

    1-2 uker etter behandling kan du oppleve smerter i laserbehandlet område i ca. en uke. Det laserbehandlede området kan også bli hardt og hovent. Hos noen kan det vare i 4-8 uker. Dette er ufarlig og er en reaksjon på at åren, som er varmebehandlet med laser, brytes ned. Det er vanlig med kuler/ knuter i innstikkstedene. Dette vil forsvinne hos de fleste i løpet av 2-4 uker.

    Normalt går du på jobb dagen etter behandlingen. Du kan trene når bandasjen er tatt av, men behold kompresjonsstrømpen. Du skal ikke ta karbad eller bade i basseng de første to ukene. Det er ikke farlig å fly samme dag, ved flytur over 3 timer skal du ha blodfortynnende, dette gjelder også flyreiser opp til 30 dager etter behandling. Dette vurderes av behandlende karkirurg.

    Eventuelle komplikasjoner

     Enkelte kan få nedsatt følelse i huden i deler av behandlingsområdet. Dette går over av seg selv i løpet av noen mnd. til år. I noen få tilfeller kan dette bli varig.

     Innstikksårene er små, derfor er infeksjoner uvanlig. Dersom du får hevelse, rødhet, feber og puss fra sår, skal du ta kontakt med oss.

     Blodpropp er svært sjeldent og forhindres best ved at du er i aktivitet. Symptomer er plutselige smerter i leggen, hevelse og at leggen føles spent og varm, nedsatt allmenntilstand.

     Misfarging kan av og til oppstå der du er operert. Normalt er dette av kort varighet, men kan i enkelte tilfeller vare opp til et par år. En sjelden gang kan det bli permanent svak misfarging.

     Lev et normalt aktivt liv, det vil være med på å forebygge komplikasjoner.

     Til deg som har årenett/sprengte blodkar

      Disse vil ikke bli borte ved en åreknutebehandling, men kan bli blekere. For å bli kvitt årenettet må man behandles med Sklerosering, eller YAG-laser (overflatelaser). Dette er en kosmetisk tilleggsbehandling, som koster inntil 4000,- per behandling.

      Betaling

       Vi tar visa og kredittkort, ikke kontanter. Finn ut om du har helseforsikring, den kan eventuelt dekke inngrepet dersom det er medisinsk indikasjon for behandling.

       Kontakt

         dagtid ring 400 44 600.
        Etter kl. 15:30 og ferie/helg kan du kontakte oss på på tlf 91 71 84 28

        PS: Vi jobber med mennesker. Det kan bli noe venting. Ta med lesestoff og beregn god tid.

        Kontroller av de områdene som er behandlet utføres der du er behandlet etter ca. 12 mnd. Denne kontrollen må du selv bestille.