Sklerosering –
behandling av sprengte blodkar

Sklerosering er en injeksjonsbehandling som reduserer synligheten og fjerner sprengte blodkar. Les mer om behandlingsmetoden her.

Dersom du oppsøker oss for sprengte blodkar vil vi først gjennomføre en forundersøkelse, men det er mulig å få behandling ved samme timeavtale. Det er ingen nedetid etter behandling, men du kan oppleve å få noen små blåmerker. Du kan gå på jobb eller andre aktiviteter rett etter behandling. 

Les mer om sprengte blodkar her.

Behandling med sklerosering

Dersom du er plaget med sprengte blodkar kan sklerosering (skleroterapi) være rette behandling for deg, for å bli kvitt sjenerende blodkar. Sklerosering er en skånsom injeksjonsbehandling som fungerer ved at et vevsirriterende preparat sprøytes inn i blodkarene.

Under behandling

Ved sklerosering injiseres det en vevsirriterende væske, kalt Aethoxysklerol, inn i de synlige årene. Dette gjør at det oppstår en lokal irritasjon i åreveggen som fører til at den kleber seg sammen og senere brytes ned. Injeksjonsbehandlingen oppleves oftest som mildt ubehagelig (lett svie/ «myggstikklignende» ubehag) når den pågår. Mild kløe kan oppstå under behandlingen, men dette gir seg gjerne rett etter behandlingen. 

Behandlingen tar normalt 30-45 minutter og man kan se resultatene tidligst etter noen uker. Endelig resultat er synlig etter 4-6 måneder. Normalt behøver man mer enn én behandling, men dette avhenger av ditt utgangspunkt. Eksakt antall behandlinger man har behov for er svært individuelt.

Etter behandling

Det er normalt at det oppstår små «blemmer» og rødhet ved innstikkstedene. Dette går over i løpet av dagen. Lett kløe under selve behandlingen er også normalt. 

Etter behandling skal du gå med støttestrømper i 2-5 dager. Ta med støttestrømper dersom du allerede har dette, hvis ikke er det mulig å kjøpe hos oss. Du kan leve som normalt og være i normal aktivitet, samt trene om du ønsker det. 

Hvor ofte behøver man behandling?

Blodkarene vil gradvis bli blekere og forsvinne med tiden. Enkelte ser bedring allerede etter 2-4 uker, men de aller fleste ser det endelig resultatet etter 4-6 mnd. Avhengig av utgangspunkt, så må behandlingen ofte gjentas mer enn én gang for å oppnå ønsket resultat. 

Ved sklerosering vil vi kunne fjerne de eksisterende blodkarene (30-70 % bedring). De fleste utvikler nye sprengte blodkar med tiden. Derfor kommer mange av våre pasienter til oss med jevne mellomrom for vedlikeholdsbehandling. Enkelte en gang i året, mens andre med noen års mellomrom. 

Hvem kan ikke behandles med sklerosering? 

Vi behandler ikke gravide eller kvinner som ammer. Dersom du planlegger å bli gravid, så ønsker vi at du informerer oss om dette. 

Se vår prisoversikt for behandling av sprengte blodkar med sklerosering eller laser. 

Bestill konsultasjon for sklerosering

Dersom du er plaget med sprengte blodkar, og ønsker å fjerne dem, kan vi i Åreknuteekspertene hjelpe. Vi har utført over 8000 behandlinger, og har lang erfaring med å behandle sprengte blodkar og åreknuter. 

Bestill en konsultasjon hos oss, så finner vi ut hvilken behandlingsmetode som egner seg for deg.

Bygningen til Åreknuteekspertene.

Ofte stilte spørsmål om sklerosering og sprengte blodkar

Hva er sklerosering?

Sklerosering er en behandlingsmetode for fjerning av synlige blodkar. Det er en skånsom injeksjonsbehandling som reduserer eller fjerner synligheten av blodkarene. 

Behandlingen er permanent for blodkarene som behandles, men det kan fortsatt dannes nye blodkar. Store åreknuter kan ikke behandles med sklerosering. Under forundersøkelsen vurderer vi hvilken behandlingsmetode som passer for deg og ditt utgangspunkt. I snitt kan vi fjerne mellom 30-70 prosent av blodkarene per behandling.

Hvorfor får man sprengte blodkar?

Sprengte blodkar er helt normalt, og forekommer hos over 85 prosent av befolkningen som er 60 år. Sprengte blodkar kan forekomme av flere årsaker, og kan for eksempel skyldes genetikk, alder, overvekt, graviditet og hormonelle forandringer.

Er sprengte blodkar farlig?

Sprengte blodkar er ikke farlig, men mange opplever det som sjenerende, og ønsker derfor å få de fjernet.

Hvilke bivirkninger kan man få med sklerosering?

Skleroterapi er en svært trygg behandlingsmetode som gir gode resultater. Behandlingen har få bivirkninger, hvor den vanligste er små blåmerker og lett svie/kløe under selve behandlingen. Sklerosering er ikke smertefullt, men kan oppleves som noe ubehagelig på grunn av stikkene. Du vil få fullstendig informasjon om hvordan behandlingen foregår under en forundersøkelse, samt oppfølging i etterkant.

Er det noe som er viktig å huske på rett etter behandling med sklerosering?

Ja, rett etter behandling er det spesielt to ting du bør huske på: 

Støttestrømper

Etter behandlingen må du bruke støttestrømper i 2-5 dager. Dette har som hensikt å «klemme sammen» blodårene som sikrer resultatet. Dette kan du enten ha med selv eller kjøpe hos oss. 

Soleksponering

Vi anbefaler at du bruker solfaktor 30 etter behandling.