Åreknuter – alt du trenger å vite

Er du plaget av vonde eller sjenerende åreknuter? Hos Åreknuteekspertene behøver du ingen henvisning for å få en grundig undersøkelse av din problemstilling. Vi har kort ventetid og tilbyr spesialisert og personlig behandling.

Hva er åreknuter?

Åreknuter (varicer) er utvidede vener som ligger like under hudoverflaten. Årsaken til at åreknuter oppstår er klaffefeil i kroppens venesystem. 

Det sirkulerer blod gjennom hele kroppen, og det er venenes oppgave å føre blodet tilbake til hjertet. Venene er utstyrt med veneklaffer, som sørger for at blodet pumpes i riktig retning. Klaffene i venene skal fungere som enveisventiler slik at det næringsfattige blodet blir fraktet tilbake til hjertet og lungene.

Hvorfor oppstår åreknuter?

I en vene med klaffesvikt lukker ikke klaffene seg slik de skal, det gjør at blodet renner tilbake i benet. På grunn av økt trykk i bena vil venene utvide seg og åreknuter utvikles. For å bli kvitt åreknuter må man derfor behandle venen som har klaffefeil. Åreknuter er ikke livstruende farlig, men de kan gi medisinske og kosmetiske plager.

Åreknuter oppstår i venene grunnet klaffesvikt. Dersom klaffesvikten har oppstått i lysken vil åreknutene være mest synlig på forsiden og på innsiden av leggen og låret. Er åreknutene mest synlig foran og/eller bak på leggen, ligger problemet som oftest i knehasen. Uansett hvor årsaken til de synlige åreknutene ligger, kan det behandles effektivt med moderne metoder.

Hvem får åreknuter?

Åreknuter er ikke et uvanlig problem. Omtrent 30 % av befolkningen over 30 år har åreknuter, og det er like vanlig blant menn som kvinner. 

Åreknuter er i de fleste tilfeller genetisk, men høy alder, overvekt, livsstil og svangerskap anses å øke sannsynligheten for å utvikle åreknuter. Yrker som er ekstra belastende på bena kan også være en årsak. Hos enkelte kan åreknuter forekomme uten arvelighet i familien.

Primære og sekundære åreknuter

Over halvparten av våre pasienter har en nær slektning som har åreknuter. I denne store gruppen er det ingen direkte utløsende faktorer eller andre tilstander som forårsaker åreknuter, og forekommer derfor også hos unge og aktive mennesker. I behandlingsøyemed kaller man disse åreknutene primære.

Hos en liten andel av våre pasienter er åreknutene forårsaket av en blodpropp eller misdannelser, som kan være medfødt. Slike åreknuter kalles sekundære.

Symptomer på åreknuter

Åreknuter er ikke farlig, men en del pasienter får plager som reduserer livskvaliteten deres. Mange opplever ikke ubehag  med åreknutene, men synes at de er kosmetisk skjemmende.

Vanlige symptomer på åreknuter kan være:

  • Smerter og ømhet
  • Trøtte ben
  • Tyngdefornemmelse
  • Kløe
  • Ubehag og press i bena
  • Prikkende følelse
  • Hevelse
  • Eksem
  • Leggkramper om natten

Bruk av støttestrømper hjelper på symptomene, og øker sannsynligheten for at behandling vil bedre symptomene. 

Hvis du ikke ønsker å behandle dine åreknuter, kan bruk av kompresjonsstrømper virke symptomlindrende, men det vil aldri reversere dine åreknuter.

Det kan være enkelte andre tilstander som kan forårsake lignende symptomer. Derfor kan man aldri, etter en behandling av åreknuter, garantere at alle symptomer forsvinner.

Behandling av åreknuter

Åreknuteekspertene tilbyr en rekke behandlingsmetoder og vi anvender ofte to til tre forskjellige teknikker under samme behandling. Dette sikrer et godt resultat både medisinsk og kosmetisk. Hvilken behandling som passer for deg kommer an på alvorlighetsgraden og om problemet er medisinsk eller kosmetisk. 

EndoVenøsLaser

Laserbehandling, eller EndoVenøsLaser, er den mest moderne og effektive metoden for å behandle vener med klaffesvikt.  Behandlingen går ut på at det føres et laserfiber inn i åren med klaffefeil. Varmen fra laseren «sveiser» sammen åren, og de «friske» venene i kroppen tar umiddelbart over funksjonen til den laserbehandlede åren. Behandlingen gir svært gode resultater og det er ikke behov for sykemelding. 

Heklenålsteknikk

Behandling av de synlige åreknutene er et rent kosmetisk inngrep. Ved å lage et lite innstikk på ca. 0,8 mm i huden, fjerner vi åreknutene ved bruk av et instrument som ligner en heklenål. Ved bruk av denne metoden er det ikke behov for suturer (sting), og risikoen for arr minimeres. Det kosmetiske resultatet blir dermed veldig godt.

Les mer om laser og heklenålsteknikk som behandlingsmetode her.

Injeksjonsbehandling (sklerosering) 

Sklerosering er en injeksjonsbehandling som benyttes hos pasienter med sprengte blodkar. Behandlingen utføres ved at vi injiserer en vevsirriterende væske inn i de sprengte blodkarene. Dette gjør at åreveggen kleber seg sammen og brytes ned. Behandlingen er ikke smertefull, men selve injeksjonene kan oppleves som noe sviende og kan gi kortvarig kløe. Dette går raskt over.

Les mer om sklerosering her.

Etter behandlingen 

Du kan stort sett leve helt som normalt etter behandlingen og du behøver ingen sykemelding. Det er viktig at du er i normal aktivitet, men du skal ikke bade i badekar eller svømmebasseng før sårene har grodd (cirka 2 uker). 

Du kan fly samme dag, men si i så fall fra til oss om dette. Hvis du planlegger en lengre flytur mindre enn én måned etter behandlingen, vil vi gi deg et blodfortynnende medikament til reisedagen. 

Vi er svært opptatt av å gi våre pasienter god oppfølging og vi utstyrer alle pasienter med et nødnummer man kan ringe etter normal arbeidstid eller i helgene. Alle pasienter skal komme til en etterkontroll ca. 10–14 måneder etter behandlingen. 

Har du rett på behandling i det offentlige? 

Medisinske tilfeller av åreknuter kan behandles i det offentlige. Ved undersøkelse hos oss kan vi gi deg informasjon om hvorvidt ditt tilfelle er medisinsk eller ikke. På grunn av kapasitet er det dog svært strengt i det offentlige for å få dekket behandling, og man må ha uttalte fysiske symptomer. 

Les mer om gradering av åreknuter her.

Operasjon av åreknuter.

Hva er ventetiden i det offentlige? 

Ventetiden i det offentlige er for tiden svært lang. På Sør-Østlandet er det i snitt 26 uker ventetid for utredning og deretter ytterligere 31 uker for behandling. Pasienter har ikke lenger rettighet til fritt sykehusvalg (dette ble avviklet i 2023) og pasienter kan dermed ikke ønske seg til sykehus med kortere ventetid. Dette betyr at enkelte opplever lengre ventetid enn andre. 

Som følge av den lange ventetiden i det offentlige behandler vi en rekke pasienter med medisinsk indikasjon som av forskjellige grunner ikke ønsker eller har mulighet til å vente med operasjon. 

Her kan du undersøke ventetiden til ditt sykehus: Velg behandlingssted – Helsenorge.

Priser på behandling

Se vår prisoversikt for behandling av åreknuter og sprengte blodkar. 

Bestill forundersøkelse

Enten du har kosmetiske eller medisinske plager i forbindelse med åreknuter, kan vi hjelpe deg. Åreknuteekspertene er Norges første spesialiserte åreknuteklinikk, og er en av få klinikker i Norge som har spesialisert seg på akkurat dette området, noe som gjør at vi kan gi deg personlig behandling og oppfølging. 

Med lang erfaring innen åreknuter og ekspertise hjelper vi våre pasienter med å oppnå best mulig resultat. Ta kontakt med oss for å bestille en uforpliktende konsultasjon. 

Du trenger ikke henvisning og vi har kort ventetid. Velkommen til Åreknuteekspertene!

Bestill forundersøkelse eller kontakt oss.

Ofte stilte spørsmål om åreknuter

Er det farlig å ha åreknuter?

Det er ikke farlig å ha åreknuter, men de kan gi både medisinske og kosmetiske plager. Åreknuter kan også forårsake årebetennelse, som er en «ufarlig» blodpropp. Dette er ikke livstruende, men kan gi rødhet, hevelse, varme og smerter.

Hvilke symptomer kan åreknuter gi?

Små åreknuter gir vanligvis ingen symptomer, men mer omfattende tilfeller av åreknuter kan gi symptomer som smerter, trøtte ben, tyngdefornemmelse, kløe, ubehag, prikkende følelse, hevelse og leggkramper om natten.

Hva skjer på forundersøkelsen?

På forundersøkelsen undersøker vi bena dine med ultralyd og finner ut hvilken behandlingsmetode som passer for deg. Du får all informasjonen du trenger og kan stille alle spørsmålene du måtte ha. Forundersøkelsen er helt uforpliktende.

Er det noen komplikasjoner forbundet med operasjonen?

Alle kirurgiske inngrep eller traumer mot kroppen kan være forbundet med komplikasjoner som infeksjon, blødning eller blodpropp. Dette gjelder også operasjon for åreknuter. Komplikasjoner er særdeles sjeldent, men ved mistanke om en eventuell komplikasjon så vil våre pasienter få tak i oss gjennom vakttelefon, hele døgnet. Etter at lokalbedøvelsen går ut kan enkelte oppleve noe ubehag og sårhet, men dette er også sjeldent. Paracet vil lindre dette ubehaget.

Hva må jeg tenke på etter operasjonen?

Etter operasjonen skal du være i normal aktivitet. Du kan sole deg, men du bør bruke solfaktor 30 eller høyere i året som kommer for å unngå potensiell pigmentering. Du skal ikke bade i badekar eller svømmebasseng før sårene har grodd (ca 2 uker). Du kan bade i havet etter 1 uke. Du kan fly samme dag, men gi oss beskjed på behandlingsdagen dersom du skal på en lengre flyvning (lenger enn 3-4 timer) de første 30 dagene etter operasjonen.

Når ser jeg det endelige resultatet?

Åreknutene som fjernes under operasjon vil man se umiddelbart resultat av etter blåmerkene og stikksårene er borte. For mange er dette resultatet synlig etter 2-6 uker. Dersom du også behandles for sprengte blodkar så forventes det at du ser resultatet etter 4-6 måneder. Etter 10-14 måneder skal du på etterkontroll for å kontrollere at du som pasient er fornøyd, og at vi som medisinsk helsepersonell er fornøyd med resultatet. Da bruker vi ultralyd for å sjekke at laseren har gitt det resultatet vi ønsket.

Trenger jeg sykemelding for å ta behandlingen?

Nei, du trenger ikke sykemelding. Det er viktig å være i normal aktivitet etter behandlingen.

Hva gjør jeg om jeg har noen spørsmål i tiden etter behandlingen?

Vi er svært opptatt av at du som pasient skal føle deg godt ivaretatt gjennom hele prosessen. Hvis du har spørsmål i tiden etter behandlingen, kan du ringe oss på tlf: 400 44 600. Hvis du har spørsmål angående akutte symptomer som hevelse, feber eller rødhet utenfor våre åpningstider, så blir alle pasienter utstyrt med et akutt nummer de kan ringe gjennom hele døgnet.