Sprengte blodkar – alt du trenger å vite

Sprengte blodkar er overfladiske blodårer som synes igjennom huden, og er helt ufarlige. Hos de fleste oppleves sprengte blodkar som kosmetisk skjemmende, men dette er mulig å gjøre noe med. Les mer om sprengte blodkar og de ulike behandlingsmetodene som utføres av oss i Åreknuteekspertene.

Sprengte blodkar på ben.
Åreknuteekspertene tilbyr effektive behandlingsmetoder mot sprengte blodkar. Vi er Norges første, spesialiserte klinikk på sprengte blodkar og åreknuter. Daglig leder Dr. Thomas Hayes er karkirurg og har utført over 8000 åreknutebehandlinger med laser. 

Vi har lang erfaring med å behandle sprengte blodkar, og benytter oss kun av de mest moderne og dokumenterte behandlingene som finnes i dag. Dersom du oppsøker oss for sprengte blodkar så vil vi først utføre en forundersøkelse.

Sprengte blodkar kan ha sammenheng med åreknuter, derfor er det viktig med en grundig undersøkelse. Det er mulig å få behandling ved samme timeavtale dersom du ønsker det. Under forundersøkelsen vil Dr. Thomas Hayes bruke ultralyd som verktøy for å undersøke dine ben og vurdere hvilken behandling som er best egnet for deg, enten det er sklerosering alene, eller i kombinasjon med laser.

Årsaker til sprengte blodkar 

Sprengte blodkar er synlige, overfladiske blodårer som synes gjennom huden. De har som regel en tykkelse på mellom 0,5-3 mm. I motsetning til åreknuter, kan de ikke kjennes gjennom huden. Blodkarene er ofte røde eller blålige og kalles ofte for spindelårer. 

Mange opplever å få sprengte blodkar i løpet av livet

Det er svært vanlig å få sprengte blodkar i ansiktet og på bena, spesielt når man blir eldre – ca 85 % av de over 60 år har sprengte blodkar i større eller mindre grad. De sprengte blodkarene gir som regel ingen fysiske plager, men mange synes at de er utseendemessig sjenerende og ønsker dermed å gjøre noe med dem.

Sprengte blodkar er som regel arvelig betinget. Kvinner er mer utsatt enn menn, fordi kvinner har tynnere hud. Det er også andre årsaker som kan bidra til at man får sprengte blodkar: 

  • Åreknuter
  • Graviditet
  • Overvekt
  • Hormonelle forandringer
  • Røyking
  • Enkelte medikamenter

Det er enkelte grep du kan ta for å redusere forekomsten og sannsynligheten for å utvikle flere sprengte blodkar, som å leve et aktivt og sunt liv, holde en sunn vekt, unngå røyking og høyt alkoholinntak over lengre tid. 

Hva er forskjellen på sprengte blodkar og åreknuter? 

Sprengte blodkar er overfladiske, mens åreknuter kan ses og føles gjennom huden, og i enkelte tilfeller kan de være helseskadelige hvis man ikke behandler dem. For enkelte er sprengte blodkar mer sjenerende enn åreknuter, da de kan være mer blå og synlige, men de gir ingen helseplager. Sprengte blodkar kan for noen se ut som permanente blåmerker.

Behandling av sprengte blodkar

Åreknuteekspertene er spesialister på behandling av sprengte blodkar. Dersom du lurer på om det du har er sprengte blodkar og/eller åreknuter, bestill gjerne en uforpliktende forundersøkelse hos oss. 

Forsvinner sprengte blodkar av seg selv?

Sprengte blodkar vil i utgangspunktet aldri bli borte av seg selv. Det er heller ingen tiltak som forhindrer dannelsen av sprengte blodkar. 

Kvinner som får sprengte blodkar på ben under svangerskapet, kan oppleve at dette bedrer seg noe etter endt svangerskap, men dette er sjeldent. Bruk av støttestrømper under svangerskap vil kun bedre symptomer som hevelse, smerter eller kramper, men vil ikke motvirke dannelsen av sprengte blodkar. 

Vi behandler ikke gravide kvinner eller kvinner som ammer. Dersom du ønsker behandling, så må du kunne ta en pause fra ammingen på 48 timer. 

Injeksjonsbehandling av sprengte blodkar

Injeksjonsbehandlingen sklerosering/skleroterapi, går ut på at vi injiserer et legemiddel inn i de synlige blodkarene. Denne væsken er vevsirriterende, noe som gjør at den utløser en reaksjon i åreveggen som gjør at den kleber seg sammen og brytes ned. 

Injeksjonene gjøres med en tynn nål. Dette kan svi litt, men er ikke smertefullt. Behandlingen tar ca. 30-45 minutter. Blodårene forsvinner gradvis. Endelig resultat ser man først etter 4-6 måneder. Behandlingen må ofte gjentas. 

Les mer om sklerosering her.

Før behandling

Etter behandling

Laserbehandling med YAG-laser

Sprengte blodkar kan behandles med en YAG-laser. Denne avgir laserlys med en bølgelengde på 1064nm som egner seg svært godt for å behandle sprengte blodkar. I likhet med sklerosering så må behandlingen ofte gjentas. 

Les mer om behandling med YAG-laser her.

Etter behandlingen

Du kan leve som normalt etter behandlingen, og trenger ikke å be om sykemelding fra jobb. Du skal gå med støttestrømper i 2-5 dager etter behandling, og du bør holde deg i normal aktivitet. Du kan være i solen noen dager etter behandling, men vi anbefaler alle å bruke minst faktor 30.

Du kan fly allerede samme dag som du tar behandlingen, men gi beskjed til oss dersom du planlegger en lengre flytur (3-4 timer) innen 4 uker etter behandling. 

Priser for behandling

Se vår prisoversikt for behandling av sprengte blodkar med sklerosering eller laser.

Bestill forundersøkelse

Vi har kort ventetid og du behøver ingen henvisning. Ta kontakt for en uforpliktende forundersøkelse og behandling.

Før og etter behandling av sprengte blodkar