Sprengte blodkar – alt du trenger å vite

Sprengte blodkar er overfladiske blodårer som synes gjennom huden, og er helt ufarlige. Mange opplever likevel sprengte blodkar som et kosmetisk problem. Dette kan vi hjelpe deg med.

Sprengte blodkar.

Hos Åreknuteekspertene har vi lang erfaring med sprengte blodkar og har flere behandlingsmetoder som hjelper mot dette.

Les mer om behandling av sprengte blodkar under.

Åreknuteekspertene hjelper deg med å fjerne sprengte blodkar

Åreknuteekspertene tilbyr effektive behandlingsmetoder mot sprengte blodkar. Vi er Norges første spesialiserte klinikk på sprengte blodkar og åreknuter, og har holdt på siden 2010. Daglig leder hos oss, Dr. Thomas Hayes, er karkirurg og har utført over 8000 behandlinger av sprengte blodkar og åreknuter. 

De fleste pasientene våre ønsker behandling av sprengte blodkar på bena, men vi behandler også sprengte blodkar på flere steder av kroppen. Andre områder som er normalt å behandle er blant annet bryst, mage, nakke og ansikt. 

Behandling med moderne metoder

Hos Åreknuteekspertene kan du stole på at du får den beste behandlingen som er tilgjengelig. Vi har lang erfaring med å behandle sprengte blodkar, og benytter oss kun av de mest moderne og dokumenterte behandlingene som finnes på markedet.

Karkirurg som utfører undersøkelse av sprengte blodkar på bena hos en pasient.

Grundig undersøkelse av dine blodårer på konsultasjon

Før behandlingen må du alltid komme på en forundersøkelse. Sprengte blodkar kan ha sammenheng med åreknuter, og for å avdekke dette er det viktig at du får en grundig undersøkelse før vi går videre med behandling.

Her blir du undersøkt med ultralyd av karkirurg Dr. Thomas Hayes, og får en vurdering av hvilken behandling som er best egnet for deg. Dette kan for eksempel være kun injeksjoner eller laser, men i noen tilfeller anbefaler vi også en kombinasjon av disse behandlingene for best mulig resultat.

Dersom du ønsker behandlingen raskest mulig, kan du som regel få dette ved samme timeavtale.

Hvorfor får man sprengte blodkar?

Sprengte blodkar er synlige, overfladiske blodkar som synes gjennom huden. I motsetning til åreknuter, kan de derimot ikke kjennes gjennom huden. Blodkarene er ofte røde eller blålige og kalles gjerne for spindelårer. 

Mange opplever å få sprukne blodkar i løpet av livet

Det er svært vanlig å få sprengte blodårer i ansiktet og på bena, spesielt når man blir eldre. Rundt 85 % av de over 60 år har sprukne blodårer i større eller mindre grad. De sprengte blodkarene gir som regel ingen fysiske plager, men mange synes at de er sjenerende og ønsker dermed å gjøre noe med dem.

Sprengte blodkar er ofte arvelig betinget. Kvinner er mer utsatt enn menn, fordi kvinner har tynnere hud. Det er også andre årsaker som kan bidra til at man får sprukne blodårer. 

Grundig undersøkelse av dine blodårer på konsultasjon

Før behandlingen må du alltid komme på en forundersøkelse. Sprengte blodkar kan ha sammenheng med åreknuter, og for å avdekke dette er det viktig at du får en grundig undersøkelse før vi går videre med behandling.

Her blir du undersøkt med ultralyd av karkirurg Dr. Thomas Hayes, og får en vurdering av hvilken behandling som er best egnet for deg. Dette kan for eksempel være kun injeksjoner eller laser, men i noen tilfeller anbefaler vi også en kombinasjon av disse behandlingene for best mulig resultat.

Dersom du ønsker behandlingen raskest mulig, kan du som regel få dette ved samme timeavtale.

Ulike årsaker til sprukne blodkar 

  • Åreknuter
  • Graviditet
  • Overvekt
  • Hormonelle forandringer
  • Røyking
  • Medikamenter

Slik kan du redusere sannsynligheten for sprukne blodårer

Det er enkelte grep du kan ta for å redusere forekomsten og sannsynligheten for å utvikle flere sprengte blodkar. Dette er for eksempel å leve et aktivt og sunt liv, holde en sunn vekt, unngå røyking og høyt alkoholinntak over lengre tid.

Tydelige åreknuter på lår og legg.
Tydelige sprengte blodkar på ben.

Hva er forskjellen på sprengte blodkar og åreknuter? 

Mens sprengte blodårer er overfladiske, kan åreknuter sees og føles gjennom huden. I enkelte tilfeller kan de være helseskadelige hvis man ikke behandler dem. 

Sprengte blodkar kan se ut som permanente blåmerker eller veldig tynne blodårer som gjerne kalles spindelvevsårer. For enkelte er sprengte blodkar mer sjenerende enn åreknuter, da de gjerne er mer synlige, men de gir ingen helseplager. 

Behandling av sprengte blodkar

Åreknuteekspertene er spesialister på behandling av sprengte blodkar. Dersom du lurer på om det du har er sprengte blodkar og/eller åreknuter, bestill gjerne en uforpliktende forundersøkelse hos oss. 

Kan sprengte blodkar forsvinne av seg selv?

Sprukne blodkar vil i utgangspunktet aldri bli borte av seg selv. Det er heller ingen tiltak som forhindrer dannelsen av sprengte blodkar, men du kan redusere forekomsten av det.

Kvinner som får sprengte blodårer på ben under svangerskapet, kan oppleve at dette bedrer seg noe etter endt svangerskap, men dette er sjeldent. Bruk av støttestrømper under svangerskap vil kun bedre symptomer som hevelse, smerter eller kramper, men ikke motvirke dannelsen av sprengte blodkar.

Vi behandler ikke gravide kvinner eller kvinner som ammer. Dersom du ønsker behandling må du kunne ta en pause fra ammingen på 48 timer.

Sklerosering – injeksjonsbehandling av sprengte blodkar

Sammenligning av bein før og etter behandling av sprengte blodkar.

Før og etter behandling av sprengte blodårer. 

Injeksjonsbehandlingen sklerosering/skleroterapi, går ut på at vi injiserer et legemiddel inn i de tynne små venene. Denne væsken er vevsirriterende, noe som gjør at den utløser en reaksjon i åreveggen som gjør at den kleber seg sammen og brytes ned. 

Injeksjonene gjøres med en tynn nål. Dette kan svi litt, men er ikke smertefullt. Behandlingen tar ca. 30-45 minutter. Blodårene forsvinner gradvis. Endelig resultat ser man først etter 4-6 måneder. Behandlingen må ofte gjentas. 

Skleroterapi benyttes hovedsakelig på behandling av ben. På ben kan vi også benytte YAG-laser. Vi vurderer hver enkelt pasient og hva som vil gi best resultat for den enkelte. Sklerosering er alltid førstevalget, men YAG-laser vil ofte være bedre egnet for mindre, mer diffuse kar.

Les mer om sklerosering:

YAG-laser – laserbehandling av sprengte blodkar

Før behandling.
Etter behandling

Før og etter behandling av sprengte blodårer med laser.

Sprukne vener kan behandles med en YAG-laser. Denne avgir laserlys med en bølgelengde på 1064nm som egner seg svært godt for å behandle sprengte blodkar. I likhet med sklerosering må behandlingen ofte gjentas. 

YAG-laser egner seg godt for behandling på resten av kroppen og ansiktet, og for mindre blodkar på bena. 

Les mer om behandling med YAG-laser:

To voksne og et barn som går på en strand.

Etter behandlingen

Etter at blodårene er behandlet kan du leve som normalt, og du trenger ikke be om sykemelding fra jobb. Nedenfor har vi listet opp det du bør huske på etter å ha fjernet sprukne blodkar. 

  • Gå med støttestrømper i 2-5 dager etter behandling.
  • Hold deg i normal aktivitet. 
  • Du kan være i solen noen dager etter behandling (bruk minst faktor 30). 
  • Du kan fly allerede samme dag som behandlingen.*

*Gi beskjed til oss dersom du planlegger en lengre flytur (3-4 timer) innen 4 uker etter behandling.

Når bør du behandle de sprengte blodkarene?

Hvis du skal behandle sprengte blodkar, anbefaler vi å gjøre det i vinterhalvåret. Vår erfaring viser at de aller fleste velger å behandle sprengte blodkar på bena på sommerhalvåret. Årsaken til dette skyldes nok at det er når været blir varmere og kler oss i tynnere klær at vi oppdager blodkarene.

Fordelen med, og grunnen til at vi anbefaler å behandle sprukne blodkar om vinteren, er at du ikke trenger å bekymre deg for å utsette bena for solen. I tillegg unngår du å bruke sommeren på at blodårene skal forsvinne.

Pris for behandling av sprengte blodkar

Prisene inkluderer forundersøkelse med ultralyd, oppfølging i etterkant av behandling og avsluttende kontroll etter omtrent 12 måneder. Merk at totalprisen for din behandling avhenger av ditt utgangspunkt.

Konsultasjon med – karkirurg:
Kr. 1.200,-

Konsultasjon med sykepleier:

Kr. 500,-

Sprengte blodkar med sklerosering – injeksjoner:
Fra Kr. 1.500,- til Kr. 6.000,-*

Sprengte blodkar med laserbehandling:
Fra Kr. 1500,- til Kr. 4000,-**

*Per behandling for 2 ben.

** Prisen avhenger av tidsbruk, mengde blodkar og område på kroppen (vi behandler blant annet: ben, bryst, ansikt, nakke og mage).

Ovenstående priser er regulert i henhold til prisindeks og er gjeldende fra 01.02.2023.

Konsultasjon med sykepleier.

Bestill forundersøkelse

Ønsker du å undersøke hvordan vi kan behandle dine sprengte blodkar? Vi har kort ventetid og du behøver ingen henvisning. Ta kontakt for en uforpliktende forundersøkelse

Finn tidspunktet som passer for deg i vårt bookingsystem.