Spørsmål og svar

Finner du ikke svaret du leter etter her? Ta kontakt med oss!

Kan støttestrømper forhindre at jeg får åreknuter?

Nei. Åreknuter skyldes oftest arv. Støttestrømper kan hjelpe mot symptomer som hevelse, ømme og tunge ben, men forhindrer ikke utvikling av åreknuter

Hvis det oppstår komplikasjoner som eks blodpropp. Hva gjør jeg da?

Alvorlig komplikasjon som blodpropp er svært sjelden, risikoen er som for kvinner som bruker P-piller. Du har muligheten til å kontakte oss hele døgnet om du føler at noe er unormalt. Eks.  Akutt sterke smerter, hevelser ,føler deg uvel, feber mm

Kan jeg sole meg etter behandlingen?

Ja, du kan sole deg, men for å unngå pigmentering bør du bruke solfaktor 15 eller høyere. Dette er en beskyttelse som alle burde bruke når vi soler oss.

Dersom det ikke er bra når jeg kommer til kontroll, hva vil neste behandling koste?

Vi undersøker deg med ultralyd for å se om laserbehandlingen har gitt den effekten vi ønsker. Er det fortsatt klaffefeil i laserbehandlet åre behandler vi denne gratis.

Jeg har ikke åreknuter som jeg kan se men har mye sprengte blodkar. Kan noe gjøres med dette?

Ja, vi har mulighet til å gjøre sklerosering (setter et medikament i det blå synlige årenettet) eller bruker en overflatelaser (YAGlaser).
Vi undersøker først med ultralyd for å se om årsaken ligger i dypet. Ca. 85% av de over 60 år har årenett/sprengte blodkar i større eller mindre grad.

Er åreknuter farlige?

Nei, åreknuter er ikke farlige. Noen få med åreknuter utvikler kroniske sår på leggen som kan være ubehagelige og kreve mye stell

Kan jeg få behandling med laser når jeg har vært operert mange ganger før?

Ja, i de aller fleste tilfeller kan vi løse dine problemer selv om du er operert mange ganger tidligere. Det er viktig med en grundig ultralydundersøkelse for å finne årsaken til dine åreknuter og hvorfor du får de tilbake

Dersom jeg behandler meg er jeg garantert at jeg aldri får åreknuter igjen?

Når vi behandler deg så behandler vi kun de årene som er syke dvs. har en klaffefeil. Årer som er friske på behandlingsdagen kan bli syke senere i livet. Vi kontrollerer resultatet av behandlingen vi har gjort etter ca. 12 mnd. Og er behandlingen vellykket så har du en god sjanse til å være kvitt dine plager for alltid.

Hvor lang ventetid er det for å få time til forundersøkelse av mine åreknuter?

Ventetiden en vanligvis 1-2 uker (Sjekk online booking for ledige timer i Oslo eller Tromsø)

Er det nødvendig med ultralydundersøkelse av åreknutene før behandlingen?

Ja, ultralyd viser hvor selve årsaken til åreknuten sitter. I tillegg vil et bilde over anatomiske varianter vises, noe som er av stor betydning for hvordan man skal behandle. Studier har vist at det er mindre sannsynlighet for tilbakefall hvis du konsekvent gjør ultralyd før operasjonen.

Gjør behandlingen vondt?

Vi gjør alle våre behandlinger i lokal bedøvelse. De fleste synes det er ubehagelig å få lokalbedøvelse.

Gjør det vondt etter behandlingen?

Etter behandlingen er det sjeldent vondt, dersom du føler ubehag kan du bruke smertestillende eks Paracet 500 mg (2 tbl) ved behov.

Hvor kan jeg få utført forundersøkelsen?

Du kan få utført gratis forundersøkelse og behandling på vår klinikk i Oslo eller Tromsø.
Følg med på våre hjemmesider og Facebook-side.

Trenger jeg sykemelding?

Nei du trenger ikke sykemelding. Vi ønsker at du skal være i normal aktivitet etter behandlingen

Når ser jeg det endelige resultatet?

Etter 6-12 måneder, men noen er fine etter 1-2 måneder. Du blir innkalt til en kvalitetskontroll etter ca. 12 mnd for å kontrollere at du som pasient er fornøyd, og at vi som medisinsk personell er fornøyd med det medisinske resultatet. Vi bruker igjen ultralyd for å se at laseren har gitt den effekten vi ønsket.

Kan jeg få dekket inngrepet på trygden?

Nei, dessverre får du ikke dekket behandlingen av NAV. Har du Helseforsikring, privat eller gjennom arbeidsplassen, anbefaler vi deg å kontakte forsikringsselskapet. Vi ser også en tendens til at flere arbeidsgivere dekker inngrepet da de ser nytten av å unngå sykemeldte arbeidstakere.

Kan jeg fly etter behandlingen?

Ja, du kan fly samme dag som du har gjennomført behandlingen, både lange og korte flyturer. Vi ønsker at du beveger deg mens du er på flyet, slik at blodsirkulasjonen din holdes i gang. Har du tatt av deg bandasjen du har fått av oss skal du bruke støttestrømpe. Gi beskjed til oss på behandlingsdagen dersom du planlegger lengre flyturer (3-4 timer) innen 30 dager etter behandling. Du vil da utstyres med blodfortynnende medikament reisedagen.

Er det spesielle hensyn jeg må ta etter behandlingen?

Du skal være i normal aktivitet etter behandlingen. Du skal ikke bade i badekar eller svømmebasseng før sårene er grodd. Du kan bade i havet etter 1 uke.

    Kontaktskjema

    Legg ved bilder av problemområdet (bildene vil ikke bli delt. Bildene åpnes konfidensielt):

    Maks filstørrelse: 1MB

    Ved å bruke dette skjemaet godtar du lagring og håndtering av dataene dine på denne nettsiden