Spørsmål og svar

Finner du ikke svaret du leter etter her? Ta kontakt med oss!

Hvorfor får man åreknuter?

Åreknuter oppstår i venene grunnet klaffesvikt.
I de fleste tilfeller er åreknuter genetisk, men høy alder, overvekt, livsstil og svangerskap anses å øke sannsynligheten for å utvikle dette.

Er åreknuter farlige?

Åreknuter er som regel ikke farlig. Åreknuter kan deles inn i seks alvorlighets grader, hvor grad 1–2 er kosmetisk indisert og fra 3–6 er medisinsk indisert.

Hvem får åreknuter?

Åreknuter er et vanlig problem og ca. 30% av befolkninger over 30 år har åreknuter. Det er like vanlig blant menn som kvinner. Forekomsten av åreknuter øker med alderen.

Fordi åreknuter er arvelig, forekommer dette også hos unge og aktive mennesker.

Hva kan man gjøre med åreknuter?

Hos Åreknuteekspertene behandler vi åreknutene innvendig med laser, injeksjonsbehandling og/eller ved å fysisk fjerne dem med heklenålsteknikk. Åreknuteekspertene tilbyr alle disse behandlingene og har lang erfaring med å fjerne åreknuter.

Hva er symptomer på åreknuter?

Vanlige symptomer på åreknuter kan være smerte, tyngdefølelse, hevelse, kløe og leggkramper om natten, samt synlig skjemmende.

Får man åreknuter etter graviditet?

Graviditet kan være en utløsende årsak til åreknuter grunnet press fra fosteret på venesystemet. De fleste opplever at åreknutene blir mindre synlige etter gjennomgått svangerskap, men de færreste opplever at de trekker seg helt tilbake.

Noen opplever store smerter under svangerskapet, og da anbefaler vi å bruke kompresjonsstrømper for å lindre symptomer.

Åreknuteekspertene utfører ikke behandling under svangerskapet, og anbefaler å vente med konsultasjon til etter svangerskapet.

Kan støttestrømper forhindre at jeg får åreknuter?

Nei. I de fleste tilfeller er åreknuter genetisk. Støttestrømper forhindrer ikke utvikling av åreknuter, men  kan hjelpe mot symptomer som hevelse, ømme og tunge ben.

Kan åreknuter forsvinne av seg selv?

Åreknuter går vanligvis ikke bort av seg selv og krever oftest behandling for å få de fjernet.

Når bør åreknuter opereres?

Om man har vedvarende plager, som hevelse, tyngdefølelse, kløe og sår, grunnet åreknuter er det anbefalt å fjerne dem. I noen tilfeller kan det oppstå kroniske sår som ofte krever mye stell og kan være ubehagelige.

Dersom jeg behandler meg er jeg garantert at jeg aldri får åreknuter igjen?

Når vi behandler deg så behandler vi kun de årene som er syke, dvs. årer som har en klaffefeil. Årer som er friske på behandlingsdagen kan bli syke senere i livet. Vi kontrollerer resultatet av behandlingen vi har gjort etter ca. 12 mnd, og er behandlingen vellykket så har du en god sjanse til å være kvitt dine plager for alltid.

Jeg har ikke åreknuter som jeg kan se men har mye sprengte blodkar. Kan noe gjøres med dette?

Ja, sprengte blodkar kan behandles med sklerosering eller laser.

Er sprengte blodkar farlig?

Nei, sprengte blodkar er ikke farlig. De fleste ønsker å fjerne dem av kosmetiske årsaker.

Hvorfor får man sprengte blodkar?

Sprengte blodkar skyldes ikke nødvendigvis bare åreknuter, men kan oppstå grunnet hormonelle forandringer, graviditet, overvekt, alder og arv.

Hvordan blir man kvitt sprengte blodkar i ansiktet?

Man kan behandle sprengte blodkar med laser.

Når ser man resultat etter behandling av sprengte blodkar?

Noen vil ikke se varige resultater før etter 4–6 måneder. Noen har også behov for flere behandlinger.

Kan jeg få behandling med laser når jeg har vært operert mange ganger før?

Ja, i de aller fleste tilfeller kan vi løse dine problemer selv om du er operert mange ganger tidligere. Det er viktig med en grundig ultralydundersøkelse for å finne årsaken til dine åreknuter og hvorfor du får de tilbake.

Hvor lang ventetid er det for å få time til forundersøkelse av mine åreknuter?

Ventetiden en vanligvis 1-2 uker. Du kan sjekke våre tilgjengelige tider på nett, for både Oslo og Tromsø. Om du ikke finner en ledig time, ber vi deg ta kontakt på 400 44 600. 

Gjør behandlingen vondt?

Vi gjør alle våre behandlinger i lokal bedøvelse. De fleste synes det er ubehagelig å få lokalbedøvelse. Når lokalbedøvelsen oppnår sin effekt opplever man ikke smerte. 

Gjør det vondt etter behandlingen?

Etter behandlingen er det sjeldent vondt. Det er vanlig å kjenne seg øm i områdene som er behandlet den første tiden, men dette går over. Dersom du føler ubehag kan du bruke smertestillende eks. Paracet 500 mg (2 tbl) ved behov.

Dersom det ikke er bra når jeg kommer til kontroll, hva vil neste behandling koste?

Vi vil se alle pasienter tilbake 10-14 måneder etter oeprasjon. Da vil vi undersøk deg med ultralyd for å se at laserbehandlingen har gitt den effekten vi ønsker, og at alle synlige åreknuter er fjernet. Dersom reslutatet ikke er slik vi forventer, vil vi behandle dette kostnadsfritt. 

Kan jeg sole meg etter behandlingen?

Ja, du kan sole deg, men for å unngå potensiell pigmentering bør du bruke minst solfaktor 30 eller høyere.

Hvor kan jeg få utført forundersøkelsen?

Du kan få utført forundersøkelse og behandling på vår klinikk i Oslo eller Tromsø. Du kan se hvilke timer som er tilgjengelig på våre nettsider eller ta kontakt med oss på 400 44 600. 

Trenger jeg sykemelding?

Nei, du behøver ikke sykemelding etter behandling. Vi ønsker at du skal være i normal aktivitet etter behandlingen.

Trenger jeg henvisning?

Nei, du behøver ikke henvisning til å få utført en forundersøkelse av vår karkirurg. 

Når ser jeg det endelige resultatet?

Endelig resultat etter behandling er vanligvis hos de fleste mulig å se etter 6-12 måneder. Det er viktig å presisere at dette varierer fra person til person. Etter operasjon av åreknuter hos oss, må du komme til en etterkontroll etter ca. 12 mnd, for å kontrollere at du som pasient er fornøyd, og at vi som medisinsk personell er fornøyd med det medisinske resultatet. Vi bruker igjen ultralyd for å se at laseren har gitt den effekten vi ønsket.

Kan jeg få dekket inngrepet på trygden?

Nei, dessverre får du ikke dekket behandlingen av NAV. Har du helseforsikring (privat eller gjennom arbeidsplassen) anbefaler vi deg å kontakte ditt forsikringsselskap. Vi ser også en tendens til at flere arbeidsgivere dekker inngrepet da de ser nytten av å unngå sykemeldte arbeidstakere.

Kan jeg fly etter behandlingen?

Ja, du kan fly samme dag som du har gjennomført behandlingen, både lange og korte flyturer. Vi ønsker at du beveger deg mens du er på flyet, slik at blodsirkulasjonen din holdes i gang. Gi beskjed til oss på behandlingsdagen dersom du skal fly samme dag eller planlegger lengre flyturer (3-4 timer) innen 30 dager etter behandling. Du vil da utstyres med blodfortynnende medikament reisedagen.

Er det spesielle hensyn jeg må ta etter behandlingen?

Du skal være i normal aktivitet etter behandlingen. Du må vente med å bade i badekar, svømmebasseng, boblebad eller badstue i 2 uker.

    Kontaktskjema

    Legg ved bilder av problemområdet (bildene vil ikke bli delt. Bildene åpnes konfidensielt):

    Maks filstørrelse: 1MB

    Ved å bruke dette skjemaet godtar du lagring og håndtering av dataene dine på denne nettsiden