Behandlingsmetoder

Åreknuteekspertene tilbyr en rekke behandlingsmetoder, og vi anvender ofte to til tre forskjellige teknikker ved samme behandling.

Vi benytter flere teknikker ved samme behandling for å sikre et godt resultat, både medisinsk og kosmetisk. Du som pasient skal bli fornøyd med det synlige, kosmetiske resultatet, og vi som helsepersonell skal bli fornøyd med det langsiktige, medisinske resultatet.

Behandlingsmetoder for åreknuter

Her er en oversikt over de ulike behandlingsmetodene vi benytter for behandling av åreknuter. 

Heklenålsteknikk 

Behandling av de synlige åreknutene er et rent kosmetisk inngrep. Ved å lage et lite innstikk på ca. 0,8 mm i huden, fjerner vi åreknutene ved hjelp av et instrument som ligner en heklenål. Derav navnet heklenålsteknikk. Ved bruk av denne metoden er det ikke behov for suturer (sting), og risikoen for arr minimeres. Det kosmetiske resultatet blir dermed veldig godt.

Etter behandling med heklenålsteknikk

Åreknutene vil bli fysisk fjernet fra bena, og de vil være borte etter behandlingen på operasjonsdagen. Du kan forvente blåmerker etter denne behandlingen. Det er svært individuelt hvor lenge blåmerkene vedvarer, men som regel er blåmerkene borte etter ca 2-4 uker. 

EndoVenøsLaser

EndoVenøsLaser, eller EVL, er den mest moderne og effektive metoden for å behandle vener med klaffesvikt. Behandlingen går ut på at det føres et laserfiber inn i åren med klaffefeil, ved hjelp av en såkalt «Seldinger-teknikk». Klaffefeilen er årsaken til at man danner synlige åreknuter og må behandles. Laserlyset har en bølgelengde på 1470 nm og varmen fra laseren «sveiser» sammen åren. De «friske» venene i kroppen tar umiddelbart over funksjonen til den laserbehandlede åren. 

EVL-metoden erstatter «stripping»

EVL erstatter metoden som tidligere ble kalt «stripping». Den etterlater ikke arr og har minimal risiko for tilbakefall. Fordi vi benytter oss av denne laser-metoden, unngår vi kutt i lysken, og dermed også suturer (sting). Kutt og suturer har tidligere skapt store arr for pasienter behandlet med stripping. Langsiktig oppfølging av laserbehandlede pasienter har vist at tilbakefall er vesentlig lavere enn ved stripping, ca. 5 %. 

Etter behandling med EndoVenøsLaser

Ved behandling med laser er rekonvalesenstiden minimal, og de fleste av våre pasienter er tilbake på jobb og i normal aktivitet samme dag. Du behøver ingen sykemelding hos oss.

Alle laserbehandlede pasienter skal til en etterkontroll etter 10-14 måneder. Dette er for å videre minimere eller totalt unngå tilbakefall av den laserbehandlede åren. Etterkontrollen er viktig for å kontrollere at resultatet av laserbehandlingen er vellykket og at åren med klaffesvikt er brutt ned av kroppen. 

Sklerosering – behandlingsmetode for sprengte blodkar

Sklerosering (skleroterapi) er en effektiv måte å behandle sprengte blodkar samt små blodårer på. Behandlingen går ut på at vi injiserer en vevsirriterende væske inn i de sprengte blodkarene. Denne væsken gjør at åreveggen kleber seg sammen og brytes ned. Injeksjonene er ikke vonde, men kan svi litt. Behandlingen bør ofte gjentas 2-5 ganger for å oppnå best mulig resultat. 

Etter behandling av sprengte blodkar

Du kan leve som normalt etter behandling med sklerosering og vi anbefaler at du holder deg i normal aktivitet. Det tar normalt 4-6 måneder før du ser det endelige resultatet etter behandlingen.

Les mer om sklerosering og sprengte blodkar her.

Plages du av sprengte blodkar eller åreknuter? 

Om du er plaget av sprengte blodkar eller åreknuter kan du bestille en uforpliktende forundersøkelse hos vår karkirurg Dr. Thomas Hayes. Ved bruk av ultralyd vil vår karkirurg undersøke dine ben, og gi deg mer informasjon rundt hvilken behandlingsmetode som er riktig for deg. Du behøver ingen henvisning og vi har kort ventetid.