Åreknuter i underlivet

Åreknuter kan oppstå i underlivet hos både kvinner og menn. Her kan du lese mer om åreknuter i underlivet og behandling.

Slik oppstår åreknuter

Åreknuter oppstår når veneklaffene ikke lukker seg slik de skal. Dette gjør at venene ikke klarer å transportere blodet tilbake til hjertet og lungene. Det fører til at blodet renner feil vei, noe som øker trykket i venene. Det gjør at venene utvider seg, som igjen fører til åreknuter. Åreknuter oppstår ofte på bena, men kan også forekomme i underlivet, hos både kvinner og menn. 

Åreknuter på kjønnsleppene

Det er ikke uvanlig at vi får henvendelser fra kvinner som har åreknuter på kjønnsleppene eller i underlivet/perineum. Dette kan oppleves som sjenerende og enkelte synes dette er et «flaut» tema å ta opp hos sin lege. Tilstanden kan forekomme hos alle kvinner, men de fleste opplever å få dette under eller etter endt svangerskap. 

Les mer om graviditet og åreknuter her.

Behandling mot åreknuter på kjønnsleppene

Åreknuter på kjønnsleppene eller i underlivet/perineum kan behandles med injeksjonsbehandling eller ved heklenålsteknikk. Vi fastslår den best egnede behandlingsmetoden for deg på en forundersøkelse.

Åreknuter i pungen (varikocele)

Vi har flere menn som kontakter oss grunnet åreknuter i pungen (varikocele). Denne tilstanden er ikke farlig, men kan oppleves som ubehagelig. 

Varikocele oppstår gjerne i puberteten, og forekommer hos rundt 10-20 % av alle menn. Lokalisasjonen for slike åreknuter er ofte på venstre side av pungen, hvor symptomer kan være tyngdefølelse og ømhet. Smerter opptrer kun hos ca. 20 % av dem som har varikocele.  

Kontakt din fastlege dersom du mistenker at du har varikocele

Åreknuteekspertene behandler ikke varikocele. Om du mistenker at du har varikocele anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege som kan henvise deg til videre utredning.