Sprengte blodkar – Behandling hos sykepleier

Vi behandler en rekke pasienten kun for sprengte blodkar – enten du har ett sprengt blodkar eller flere fordelt på begge ben. Behandling hos våre sykepleiere egner seg godt for pasienter som har kun ett eller få sprengte blodkar, eller pasienter som ikke har åreknuter. Vi vurderer og behandler sprengte blodkar andre steder på kroppen som ansikt eller bryst.

Sykepleier har konsultasjon med pasient.

Hva er sprengte blodkar?

Sprengte blodkar er overfladiske blodårer som ligger helt øverst i hudlaget og synes gjennom huden. De er helt ufarlige, men de fleste opplever sprengte blodkar som sjenerende. Det vanligste er å få sprengte blodkar på bena eller i ansiktet, men de kan også opptre på brystet, under brystene, på setet eller hoftene.

Les mer om sprengte blodkar her

Hvorfor får man sprengte blodkar? 

Sprengte blodkar opptrer i alle aldre, men særlig med økende alder. Ca. 85% av de over 60 år har sprengte blodkar i større eller mindre grad. Genetikk vil også bidra, da sprengte blodkar som regel er arvelig betinget. Det er også andre årsaker som kan bidra til at man får sprengte blodkar:

  • Åreknuter
  • Graviditet
  • Overvekt
  • Hormonelle forandringer
  • Røyking
  • Enkelte medikamenter
  • Kvinner er mer utsatt for sprengte blodkar enn menn, da de har tynnere hud

Behandling av sprengte blodkar

Sprengte blodkar vil i utgangspunktet aldri bli borte av seg selv. Det er heller ingen tiltak som forhindrer dannelse av sprengte blodkar, men det finnes behandlingsmetoder som fjerner allerede eksisterende sprengte blodkar.

Sklerosering – Injeksjonsbehandling av sprengte blodkar

Sklerosering(skleroterapi) er førstevalget ved behandling av sprengte blodkar på bena. Behandlingen går ut på at det injiseres et vevsirriterende legemiddel i de sprengte blodkarene. Dette utløser en reaksjon i åreveggen som fører til at den kleber seg sammen og gradvis brytes ned. 

Injeksjonene gjøres med en tynn nål. Dette kan svi litt, men er ikke smertefullt. Behandlingen tar ca. 30-45 minutter. Blodårene forsvinner gradvis, og endelig resultat ser man først etter 4-6 måneder. Behandlingen må ofte gjentas. 

Les mer om sklerosering her

YAG-Laser – laserbehandling av sprengte blodkar

Behandling med YAG-laser vil oppnå det samme resultatet som sklerosering, men egner seg gjerne for litt mindre, mer diffuse kar, som ikke er mulig å behandle med sklerosering. Behandlingen egner seg godt for pasienter med «nåleskrekk» eller pasienter som har opplevd å få pigmentering av sklerosering.

Ved behandling av sprengte blodkar med YAG-laser vil varmen fra laserlyset gjør at blodet i blodkarene koagulerer, og med tiden vil blodkaret brytes ned av kroppen og forsvinne. Resultatet sees gradvis, og i likhet med sklerosering så må behandlingen ofte gjentas.

Les mer om YAG-Laser her

Etter behandling av sprengte blodkar

Etter behandling av sprengte blodkar kan du leve som normal, og krever ingen sykemelding fra jobb. Etter behandling er du nødt til å gå med støttestrømper i 2 til 5 dager, og være i normal aktivitet. Støttestrømper kan du kjøpe hos oss eller ditt nærmeste apotek.

Bestill time til konsultasjon hos sykepleier

Hos Åreknuteekspertene kan du nå bestille konsultasjon for sprengte blodkar hos våre sykepleiere. Ved en konsultasjon vil du bli undersøkt og ha en samtale om hvilke behandlingsmetoder som egner seg for deg. Du velger selv om du ønsker behandling ved samme timeavtale, eller om du vil sette opp en ny tid for behandling.

Våre priser for konsultasjon og behandling

Konsultasjon: kr. 500,-

Behandling: kr. 1500 – 4000,-

Sykepleier har konsultasjon med pasient.