Gravid og åreknuter

Mange kvinner får åreknuter under graviditeten fordi trykket i venene øker. Disse kan forsvinne etter svangerskapet, men ikke alltid.

Hvorfor får jeg åreknuter under svangerskapet?

Åreknuter som oppstår under graviditet skyldes et økt press på venesystemet grunnet fosterets plassering. De fleste opplever at åreknutene blir mindre synlige etter gjennomgått svangerskap, men de færreste opplever at de trekker seg helt tilbake. 

Dersom åreknutene ikke trekker seg helt tilbake, kan dette tyde på klaffesvikt i venesystemet. Åreknuter oppstår som følge av klaffesvikt, noe som gjør at venene ikke klarer å transportere blodet tilbake til hjertet. I stedet renner blodet ned i bena. 

Noen opplever store smerter i bena under svangerskapet, og vi anbefaler da å bruke kompresjonsstrømper for å lindre symptomene.

Det er ikke uvanlig at gravide kvinner opplever å få åreknuter på kjønnsleppene. Disse trekker seg ofte tilbake etter endt svangerskap, men kan for noen forbli permanente. Åreknutene kan gi smerter og hevelse på kjønnsleppene. Vi behandler disse med heklenålsteknikk eller ved en injeksjonsbehandling. 

Les mer om åreknuter i underlivet her. 

Når kan åreknutene behandles? 

Tidligere har man ansett det som klokest å vente med behandling til man er ferdig med alle graviditeter, for å ikke risikere nye åreknuter og dermed ytterligere behandling. De moderne metodene har derimot endret dette. 

Du trenger ikke vente til du er ferdig med siste graviditet

Tilbakefall under kommende graviditeter behøver ikke å skje dersom man har behandlet åren med klaffesvikt, men dersom man skulle oppleve tilbakefall så kan dette korrigeres. 

Dersom man er behandlet for åreknuter tidligere så vil man med andre ord ikke oppleve smerter eller hevelse som følge av forverring av eksisterende åreknuter. Derfor har vi hos Åreknuteekspertene gått bort fra den tidligere anbefalingen om å vente med behandling på grunn av fremtidige graviditeter.

Har du spørsmål om åreknuter? Les mer om åreknuter, hvorfor de kan oppstå, samt våre behandlingsmetoder her. 

Bestill forundersøkelse etter svangerskapet

Ved ønske om behandling hos oss, anbefaler vi å vente med en forundersøkelse til etter svangerskapet, da situasjonen kan endre seg. Vi gjennomfører ikke behandling av gravide. 

Ønsker du behandling av åreknuter, er dette mulig å gjennomføre ca. 2 måneder etter endt svangerskap. Ved behandling rett etter svangerskap skal du ikke amme på 48 timer.