Synlige blodårer

Vi har alle synlige blodårer. Som regel er dette «friske» årer, men synlige blodårer kan også forekomme som sprengte blodkar eller åreknuter. Ler mer her.
Synlige blodårer.

Åreknuteekspertene ble etablert i 2009 og har lang erfaring med behandling av åreknuter og sprengte blodkar. Vi er en privat klinikk, og du trenger ikke henvisning fra lege for å komme inn til oss. Vi holder til sentralt på Majorstua. 

Hva er synlige blodårer?

Blodårer du kan se gjennom huden er som regel «friske» årer. Årsakene til at man ser årene kan være anatomiske, altså at de ligger mer overfladisk i huden hos enkelte. På den andre siden kan synlige årer være åreknuter eller sprengte blodkar. Dette kan fjernes ved hjelp av en rekke behandlingsmetoder som fastsettes etter en undersøkelse. Disse årene er «syke», og kan i motsetning til «friske» årer behandles. 

Hva er sprengte blodkar?

Sprengte blodkar, eller telangiektasier, er synlig årenett som ligger rett under (1 mm) hudens overflate. Dette er tynne og utvidede blodårer som synes gjennom huden. Sprengte blodkar er ofte rødlige eller blålige, og forekommer gjerne i ansikt og på bena, men kan også forekomme på bryst eller korsrygg. Årsaken til at karveggene blir svakere kan variere, og det er mange grunner til at noen får sprukne blodårer.

Åreknuter

Åreknuter er også en form for synlige blodårer. Dette er utvidede vener som ligger rett under huden. Åreknuter oppstår som følge av en eller flere klaffesvikt i det dype venøse systemet. Veneklaffene som skal sørge for at blodet blir transportert tilbake til hjertet fungerer ikke som normalt. Ved svekkede eller defekte veneklaffer renner blodet feil vei, altså tilbake nedover benet. Som følge av dette får man dårligere blodsirkulasjon og trykket i venene øker. Dette gjør at venene utvides, og dermed blir mer synlige under huden.

Er det farlig å ha synlige blodårer? 

Synlige blodårer er som oftest ikke farlig, og i de fleste tilfeller kan du fint leve med tilstanden uten å måtte fjerne hverken sprukne blodkar eller åreknuter. Det kan likevel være ønskelig å behandle blodårene av kosmetiske årsaker. 

I noen tilfeller kan åreknutene gi svært plagsomme symptomer og smerter slik at de av medisinske årsaker bør behandles. Åreknuter graderes etter det som heter CEAP (Clinical-Etiological-Anatomical-Pathophysiological). Dette er en graderingsskala for å kunne fastslå hvor alvorlig tilstanden er. Grad 1-2 anses å være medisinsk ukomplisert, og beregnes som kosmetiske tilfeller. Grad 3-6 bør undersøkes av lege. Dette anses som medisinske tilfeller, og kan gi medisinske plager. 

Åreknuter kan for eksempel forårsake betennelse i årene. Selv om denne tilstanden ikke er livstruende, kan det gi sårhet, smerter og rødhet. 

Årsaker til at man får synlige blodårer? 

Det kan være flere årsaker til at blodårene er synlige gjennom huden. Faktorer som gener, alder og kosthold kan påvirke om du for eksempel får sprukne blodkar eller åreknuter. 

Alder

Jo eldre du blir, desto vanligere blir det med sprukne blodkar og synlige blodårer. 85 % av personer over 60 år har en grad av sprengte blodkar eller åreknuter. 

Gener og arv

Gener og arv har også innvirkning på om du får synlige blodårer eller ikke. Om dine gener gjør at du har svake veneklaffer er det større sjanse for å få synlige blodårer eller åreknuter.

Graviditet

Graviditet, sammen med hormonforandringer påvirker også blodårene. Under svangerskapet, når barnet utvikler seg og vokser, fører dette til et økt press på venene. Dersom man er genetisk disponert, så kan et svangerskap utløse utviklingen av åreknuter. En del kvinner opplever også at de får flere sprengte blodkar under svangerskapet. Noe av dette kan forsvinne av seg selv etter endt svangerskap, men krever som regel behandling for å forsvinne helt. Åreknuter som kommer som følge av svangerskapet kan trekke seg noe tilbake, men krever som regel behandling. 

Behandlingsalternativer for synlige blodårer 

Det finnes flere behandlinger for å fjerne synlige blodårer på bena. I vår klinikk tilbyr vi fjerning av synlige, sprukne blodkar ved hjelp av følgende to behandlingsmetoder:  laserbehandling (Nd:YAG-laser) og sklerosering. Synlige blodårer i form av åreknuter behandler vi med laser og heklenålsteknikk. 

Laserbehandling – sprengte blodkar

Laser er en behandlingsmetode for fjerning av overfladiske, synlige blodkar. Vi anvender en YAG-laser som avgir sterke lysglimt som varmer opp blodkarene. Blodkarene skades av dette lyset som fører til at de klapper sammen og får dem til å etter hvert brytes ned. Etter 2-4 måneder vil du kunne se det ferdige resultatet. 

Sklerosering – sprengte blodkar og åreknuter

Sklerosering, eller skleroterapi, er en injeksjonsbehandling for fjerning av sprengte blodkar. Ved bruk av denne behandlingsformen injiseres et vevsirriterende preparat inn i de synlige årene. Væsken får blodårene til å klebe seg sammen, og til slutt brytes de ned av kroppen. Behandlingen tar normalt 30 minutter. Endelig resultat kan sees etter 4-6 mnd.  

Laserbehandling – åreknuter

Laserbehandling er en skånsom måte å fjerne vener med klaffefeil på. Behandlingen går ut på at det føres et laserfiber inn i venen med klaffesvikt. Laseren «sveiser» sammen åren, og de friske venene tar over funksjonen til den behandlede venen. 

Heklenålsteknikk – åreknuter

Heklenålsteknikk er en behandlingsmetode som egner seg for fjerning av synlige åreknuter. Med denne behandlingen lages det et lite innstikk på omtrent 1 mm i huden. Deretter brukes et heklenållignende instrument for å fjerne åreknutene. Behandlingsmetoden viser raskt resultater, og åreknutene forsvinner samme dag som behandlingen. 

Etter behandlingen 

Etter behandlingen må du gå med støttestrømper i 2-7 dager, avhengig av behandlingsmetoden som anvendes. Du skal leve som normalt etter behandlingen og være i  normal aktivitet. Det er ikke nødvendig å ta ut sykemelding i forbindelse med behandlingen. 

Du kan reise med fly på behandlingsdagen, men vi ønsker at du gir beskjed til oss dersom du skal ut på en lengre flyreise (3-4 timer) i løpet av de fire første ukene etter behandling. 

Lurer du på noe om synlige blodårer? 

Dersom du har spørsmål angående synlige blodårer, eller ønsker å komme inn til en forundersøkelse, kan du ta kontakt med oss. Bestill konsultasjon ved å klikke deg videre på knappen nedenfor eller kontakt oss via e-post: post@areknuteekspertene.no og telefon: 400 44 600