Sprengte blodkar behandling

Åreknuteekspertene har lang erfaring med behandling av sprengte blodkar. Her kan du lese mer om årsaker og behandling av sprengte blodkar.
Injeksjonsbehandling av sprengte blodkar.

Sprengte blodkar er aldri farlig, men enkelte kan oppleve mildt ubehag. Mange ønsker å fjerne sprengte blodkar på lår eller legger fordi de ofte oppleves som kosmetisk sjenerende. Åreknuteekspertene, tidligere Scandinavian Venous Centre, er Norges første helspesialiserte åreknuteklinikk. 

Åreknuteekspertene tilbyr et sammensatt team, hvor vi fokuserer på den enkelte pasient sitt behandlingsbehov. Vi legger stor vekt på ivaretakelse og oppfølging av den individuelle pasient. Hos oss møter du blant annet karkirurg Thomas Hayes, som har behandlet over 8000 ben.

Plages du av sprengte blodkar eller åreknuter, ta kontakt med oss for en uforpliktende forundersøkelse i dag. 

Hvorfor får man sprengte blodkar? 

Sprengte blodkar er veldig vanlig. 85% av befolkningen over 60 år har dette i større eller mindre grad. Man vet ikke den eksakte årsaken til hvorfor sprengte blodkar oppstår, men man vet at det er enkelte faktorer som gjør at man er mer utsatt for å få dem. 

Faktorer som gjør at du er mer utsatt for å få sprengte blodkar: 

  • Alder
  • Åreknuter
  • Genetiske og arvelige faktorer
  • Graviditet
  • Overvekt
  • Hormonelle forandringer
  • Røyking

Kan de sprengte blodkarene forsvinne av seg selv?

I utgangspunktet ikke. Får du sprengte blodkar under graviditet, så kan de i enkelte tilfeller bedres etter fødsel.

Forebygging av sprengte blodkar

Selv om sprengte blodkar ofte er genetisk, så kan enkelte tiltak redusere forekomsten; 

  • Å holde en normal, sunn vekt og leve et aktivt liv kan hjelpe.
  • Du bør unngå røyking.

Støttestrømper

Vi får ofte henvendelser om bruk av støttestrømper kan bedre eller minske sjansen for å få sprengte blodkar. Bruk av støttestrømper vil kun lindre symptomene forbundet med sprengte blodkar og åreknuter, de vil ikke kunne minske forekomsten eller bedre tilstanden. 

Slik behandler vi sprengte blodkar

Vi behandler sprengte blodkar med sklerosering eller laserbehandling. Noen ganger må vi kombinere disse to metodene for å få best mulig resultat. 

Før behandling, vil vi utføre en uforpliktende forundersøkelse. Vi kan oftest utføre behandling samme dag. 

Skleroterapi/sklerosering

Før og etter behandling av sprengte blodkar.
Før og etter behandling av sprengte blodkar med injeksjonsbehandling (sklerosering).

Ved sklerosering injiseres det en vevsirriterende væske inn i de synlige årene. Dette gjør at det oppstår en reaksjon i åreveggen som fører til at den brytes ned. Injeksjonsbehandlingen oppleves oftest som mildt ubehag (lett svie/ “myggstikklignende”).

Med sklerosering er det ofte behov for mer enn en behandling for å oppnå best mulig resultat. Du vurderer selv hvor hvor mange behandlinger du har behov for og hvor ofte du vil behandles (det skal gå minst 4-6 mnd mellom hver behandling). 

Les også: Behandling av åreknuter

Laserbehandling 

I noen tilfeller bruker vi en YAG-laser for å fjerne sprengte blodkar. Laseren avgir sterke lysglimt som varmer opp blodkarene, noe som gjør at de skades og klapper sammen. Man kan føle en litt stikkende/prikkende følelse under behandlingen, men de fleste synes ikke dette er smertefullt. 

Den eneste bivirkningen er at huden i området som har blitt behandlet kan bli litt misfarget. For å oppnå best mulig resultat, må man ofte ta 2-3 behandlinger. De synlige blodårene forsvinner gradvis. Endelig resultat ser man først etter 4-6 måneder.

Hvor ofte behøver man behandling?

Ved sklerosering og YAG laser så vil vi kunne fjerne de eksisterende blodkarene (30-70% bedring). De fleste utvikler nye sprengte blodkar med tiden. Derfor kommer mange av våre pasienter til oss med jevne mellomrom for vedlikeholdsbehandling. Enkelte en gang i året, mens andre med noen års mellomrom. 

Hva skjer etter behandling av sprengte blodkar?

Både sklerosering og laserbehandling gir svært lite bivirkninger. Området som har blitt behandlet kan bli rødt og klø litt. 

Hvis du har fått utført sklerosering, bør du ha på deg en støttestrømpe i 2-4 dager etter behandlingen. Riktig støttestrømpe kan kjøpes hos oss. Videre bør skal du leve normalt og være i normal aktivitet. Du behøver ikke sykemelding. 

Bestill en forundersøkelse hos oss!

Dersom du har spørsmål om fjerning av sprengte blodkar eller åreknuter, bestill en time online eller kontakt oss på telefon eller mail. 

Hos oss møter du noen av landets fremste eksperter innen behandling av sprengte blodkar og åreknuter. Vi holder sentralt til i Sørkedalsveien 10A på Majorstuen i Oslo. 

Velkommen til Åreknuteekspertene!

Bestill forundersøkelse