Operere åreknuter

Vurderer du å operere åreknuter eller fjerne sprengte blodkar? Vi tilbyr behandling av åreknuter og sprengte blodkar med moderne og skånsomme metoder.
Karkrirurg tar ultralyd av ben.

Det er helt normalt å få åreknuter, og tidligere ble åreknuter behandlet med åpen kirurgi. Dette førte til synlige arr og lang rekonvalesenstid. Nå er det heldigvis mulig å fjerne åreknuter og sprengte blodkar med moderne metoder som gir lite arrdannelse, kort rekonvalesenstid og gode resultater. 

Åreknuteekspertene startet opp i Oslo i 2009, og var Norges første klinikk som spesialiserte seg på behandling av åreknuter. Vi har utført over 8000 åreknuteoperasjoner.

Plages du av åreknuter eller sprengte blodkar? Bestill en uforpliktende forundersøkelse hos oss.

Spesialister på åreknuteproblematikk

Åreknuteekspertene er landets første helspesialiserte åreknuteklinikk, og vi har lang erfaring med operasjon av åreknuter. Vi benytter oss kun av forskningsbaserte metoder som gir gode resultater. 

Vi ivaretar deg som pasient

Det er viktig for oss at våre pasienter føler seg ivaretatt fra forundersøkelsen, under behandling og i tiden etter behandling. Vi er opptatt av å gi utfyllende informasjon gjennom hele behandlingsforløpet. Som pasient hos oss skal du føle at du er i trygge hender. 

Våre mål

  • Alle åreknuter skal bort
  • Minimale arr
  • Ingen tilbakefall av åreknuter

Behandlingsforløpet for operasjon av åreknuter

Det er viktig for oss at alle våre pasienter føler seg trygge og godt ivaretatt gjennom hele prosessen. Derfor gir vi deg all praktisk informasjon og oppfølging du trenger gjennom hele behandlingsforløpet.

Ultralyd av ben.

Forundersøkelse

Vi utfører alltid en uforpliktende forundersøkelse før vi eventuelt setter opp tid til behandling. Forundersøkelsen utføres av karkirurg Thomas Hayes, en av de mest erfarne karkirurgene innenfor feltet i Norge. 

På forundersøkelsen tar vi ultralyd av bena dine for å avdekke hvilken behandlingsmetode som egner seg ut ifra din problemstilling. Vi gir deg all informasjonen du trenger om behandlingen og hva slags resultat du kan forvente. Hvis du bestemmer deg for at du vil fjerne åreknuter eller sprengte blodkar, finner vi en tid med det samme.

På behandlingsdagen

Når du møter opp på behandlingsdagen får du smertestillende og har god tid til å stille spørsmål i forhold til behandlingen. Deretter tar vi ultralyd igjen av bena dine for å markere hvor åreknutene ligger. 

Etter dette vasker vi og dekker til området som skal behandles slik at det er sterilt. Du vil få lokalbedøvelse før behandlingen starter. Dette kan være litt ubehagelig, men det går raskt over.

Behandlingen tar 1-2 timer, avhengig av om du skal behandle ett eller begge bena. Etter behandlingen får du plaster på bena og vi tar på deg støttestrømper. Du kan forlate klinikken kort tid etter du ferdig behandlet. 

Etter behandlingen

Plasterne gjør at du kan føle deg litt stiv, men det er viktig å være i normal aktivitet etter inngrepet. Du kan fly på samme dag som behandlingen, men si fra til oss på forhånd om dette. 

Behandlingen gir minimalt med rekonvalesenstid, og du trenger ikke sykemelding. Det endelige resultatet ser du etter 6-12 måneder. 

Etter 10-14 måneder skal du ta kontakt for en etterkontroll der vi kvalitetssikrer resultatet og at behandlingen ble som forventet. Vårt mål er at både du som pasient og vi som medisinsk personell skal bli like fornøyd. 

Sklerosering.

Våre behandlingsmetoder

Vi kombinerer ofte mer enn en behandlingsmetode for å oppnå best mulig resultat. Behandlingen utføres i lokalbedøvelse og er derfor ikke smertefull. Mange synes det er litt ubehagelig å få lokalbedøvelsen, men dette er kun en liten del av operasjonen. 

Du vil få smertestillende i form av tabletter (Paracet) før behandlingen, og eventuelt avslappende tabletter (Vival) dersom du har behov for det.

Laserbehandling

Behandling med EndoVenøsLaser er en av de vanligste behandlingene vi utfører for å fjerne åreknuter. Behandlingen går ut på at vi fører et tynt laserfiber inn i åren som er årsaken til at du har fått åreknuter. 

Lyset fra laseren varmer opp åren, som gjør at den lukker seg. Åren blir senere oppfattet som et fremmedlegeme av kroppen og immunsystemet og vil deretter gradvis brytes ned av kroppen over 7-9 måneder. De friske venene i kroppen tar umiddelbart over funksjonen til den behandlede venen. 

Les mer: Laserbehandling av åreknuter

Heklenålsteknikk

Kosmetisk skjemmende åreknuter kan i mange tilfeller fjernes ved hjelp av en såkalt heklenålsteknikk. Behandlingen går ut på at vi lager et lite innstikk med en nål på ca. 1 mm og fjerner åreknutene fysisk ved hjelp av et instrument som ligner på en heklenål. 

Fordelen ved denne behandlingen er at åreknutene forsvinner samme dag. Det er ikke behov for sting, og derfor vil du få minimalt med arrdannelse.

Sklerosering for fjerning av sprengte blodkar

Sprengte blodkar kan behandles effektivt med sklerosering. Behandlingen går ut på at vi injiserer et legemiddel inn i de små sprengte blodårene. Legemiddelet er vevsirriterende, noe som gjør at åreveggen kleber seg sammen og brytes ned. Årenettet blir gradvis blekere, og du kan tidligst se det endelige resultatet etter 4-6 måneder.

Behandling med åpen kirurgi

Det finnes flere forskjellige metoder for å fjerne åreknuter. Tidligere var det vanligste alternativet åpen kirurgi med en operasjon kalt «stripping». Denne gikk ut på å fjerne den aktuelle venen ved hjelp av et snitt i lysken og på lår og legg, som etterpå måtte syes. 

Vi benytter oss ikke av denne metoden fordi det nå finnes andre og bedre metoder som er mindre inngripende og som forskning har vist at gir bedre resultater, også over tid. 

Hva skjer etter behandlingen?

Du trenger ikke sykemelding fra jobben i etterkant av åreknutebehandlingen. De fleste opplever lite smerter etter behandlingen. Skulle du få ubehag kan du ta smertestillende ved behov. 

Bortsett fra bading i badekar, svømmebasseng og lignende, kan du leve helt som normalt. Du kan fly både korte og lange flyturer etter behandlingen, men si fra til oss på behandlingsdagen dersom du skal ut på en lengre flytur (mer enn tre timer) innen 30 dager etter behandlingen. 

Hold deg i aktivitet etter behandlingen. Dette bidrar til forebygging av blodpropp og rask tilbakevending til normalt liv.

Resultater etter 6-12 måneder

Det endelige resultatet er synlig etter 6-12 måneder, men enkelte ser synlige resultater allerede etter 1-2 måneder. Når man kan se det endelige resultatet, avhenger av hvilken behandlingsmetode som er benyttet. 

Åreknuter som er fjernet med heklenålsteknikk blir umiddelbart borte. Årer som er behandlet med laserfiber, vil brytes ned i løpet av året, men fysiske symptomer bedres raskt (kramper, smerter, kløe, tunge og trette ben). Ved behandling med sklerosering vil det ta 4-6 måneder før man oppnår synlig resultat. 

Konsultasjon med sykepleier.

Vi hjelper deg med behandling av åreknuter

Åreknuter graderes i ulike grader. I de fleste tilfeller er de ikke vonde, men kosmetisk sjenerende. Mange kvier seg blant annet for å gå med skjørt eller shorts om sommeren fordi de er redde for å vise frem bena sine.

I andre tilfeller kan åreknutene gi store smerter og redusert livskvalitet. Uansett om problemet ditt er kosmetisk, medisinsk eller en kombinasjon, kan vi hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Kontakt oss for undersøkelse

Åreknuteekspertene er en liten og spesialisert klinikk som er opptatt av å gi deg personlig behandling og oppfølging. Vårt mål er å fjerne åreknutene helt, helst med kun én behandling. Vi setter av god tid til hver pasient og har korte ventetider. 

Bestill en forundersøkelse hos oss, eller ta kontakt med oss på telefon: 400 44 600. Våre åpningstider er mandag til fredag 08.00-16.00.