Operere åreknuter

Vurderer du å operere åreknuter eller behandle sprengte blodkar? Åreknuteekspertene kan hjelpe deg med å få en enklere hverdag.
Operasjon av åreknuter.

Tidligere ble åreknuter behandlet med åpent kirurgisk inngrep, som førte til synlige arr og lang rekonvalesenstid. Nå er det heldigvis mulig å fjerne åreknuter og sprengte blodkar med moderne metoder som gir lite arrdannelse, kort rekonvalesenstid og gode resultater. 

Åreknuteekspertene (tidligere Scandinavian Venous Centre) ble startet opp i Oslo i 2009, og er Norges første helspesialiserte åreknuteklinikk. 

Åreknuteekspertene startet opp i Oslo i 2009, og var Norges første klinikk som spesialiserte seg på behandling av åreknuter. Vi har utført over 6000 åreknuteoperasjoner, og har et nært samarbeid med ledende internasjonale klinikker. 

Hvis du plages av åreknuter eller sprengte blodkar, så bestill en uforpliktende forundersøkelse hos oss i dag.

Behandlingsforløpet

Det er viktig for oss at alle våre pasienter føler seg trygge og godt ivaretatt prosessen, og derfor gir vi deg all praktisk informasjon og oppfølging du trenger gjennom hele behandlingsforløpet.

Forundersøkelse

Vi utfører alltid en uforpliktende forundersøkelse før vi eventuelt setter opp tid til behandling. Forundersøkelsen utføres av karkirurg Thomas Hayes. Han har utført over 6000 åreknutebehandlinger, og er en av de mest erfarne karkirurgene innenfor dette feltet i Norge. 

På forundersøkelsen tar vi ultralyd av bena dine for å avdekke hvilken behandlingsmetode som egner seg best for deg. Vi gir deg all informasjonen du trenger om behandlingen og hva slags resultat du kan forvente deg. Hvis du bestemmer deg for at du vil fjerne åreknuter eller sprengte blodkar, finner vi en tid til dette med det samme.

På behandlingsdagen

Du møter opp på behandlingsdagen «som du er». Da får du smertestillende og du har god tid til å spørre om det du måtte lure på. Deretter tar vi ultralyd igjen av bena dine for å markere hvor åreknutene ligger. 

Etter dette vasker vi og dekker til området som skal behandles slik at det er sterilt. Du vil få lokalbedøvelse før behandlingen starter. Dette kan være litt ubehagelig, men det går raskt over.

Behandlingen tar 1-2 timer, avhengig av om du skal behandle ett eller begge bena. Etter behandlingen får du en rekke plaster på bena og vi tar på deg støttestrømper. Dersom du har behov for å slappe av eller sitte ned en stund etter behandling så har du mulighet til det. Vi tilbyr deg noe lett å spise og drikke hvis du ønsker det. 

Etter behandlingen

Plasterne gjør at du kan føle deg litt stiv, men det er viktig å være i normal aktivitet etter inngrepet. Du kan fly på samme dag som behandlingen, men si fra til oss på forhånd om dette. 

Behandlingen gir minimalt med rekonvalesenstid, og du trenger ikke sykemelding. Det endelige resultatet ser du  etter 6-12 måneder, men noen ser det allerede etter 1-2 måneder. Behandlingen kan også hjelpe mot verking eller tunge og trette ben. 

Etter 10-14 måneder skal du ta kontakt for en etterkontroll  der vi kvalitetssikrer resultatet og at behandlingen er som forventet. Vårt mål er at både du som pasient og vi som medisinsk personell skal like bli fornøyd. 

Før og etter behandling.
Åreknuter før- og etterbilde.

Våre behandlingsmetoder

Laserbehandling

Laser er en effektiv og skånsom metode for å behandle åreknuter. Behandlingen går ut på at vi fører en laserfiber inn i venen som har en klaffesvikt. 

Varmen fra laseren «sveiser» sammen åren, og de friske venene tar over funksjonen til venen som har blitt behandlet. Behandlingen gir svært gode resultater og området leges raskt.

Les mer: Laserbehandling av åreknuter

Heklenålsteknikk

Dersom problemet ditt kun er kosmetisk, kan vi behandle dette med en såkalt heklenålsteknikk. 

Behandlingen går ut på at vi lager et lite innstikk på ca. 1 mm under huden og fjerner åreknutene ved hjelp av et instrument som ligner på en heklenål. Dette gjør at de synlige åreknutene blir borte på samme dag som behandlingen. 

Injeksjonsbehandling (sklerosering) 

Sprengte blodkar kan behandles med sklerosering, som er en injeksjonsbehandling. Behandlingen utføres ved at vi injiserer en vevsirriterende væske inn i de synlige karene. 

Dette gjør at åreveggen kleber seg sammen og brytes ned. Behandlingen er ikke smertefull, men selve injeksjonene kan oppleves litt sviende mens behandlingen pågår. Dette går raskt over.

Behandling med åpen kirurgi

Det finnes flere forskjellige metoder for å fjerne åreknuter. Tidligere var det vanligste alternativet åpen kirurgi med en operasjon kalt «stripping», hvor man fjernet den aktuelle venen ved hjelp av et snitt i lysken og et eller flere på  lår og legg, som måtte syes .

Vi benytter oss ikke av denne metoden fordi det nå finnes andre metoder som er mindre inngripende og som forskning har vist at gir bedre resultater, også over tid. 

Få et enklere liv uten åreknuter

Åreknuter finnes i flere ulike grader. I de fleste tilfeller er de ikke vonde, men bare kosmetisk sjenerende. Mange kvier seg blant annet for å gå med skjørt eller shorts om sommeren fordi de er redd for å vise frem bena sine. 

I andre tilfeller kan åreknutene gi store smerter og redusert livskvalitet. Uansett om problemet ditt er kosmetisk , medisinsk eller en kombinasjon, kan vi hjelpe deg med å få en litt enklere hverdag. 

Bestill en forundersøkelse hos oss gjennom lenken nedenfor, eller ta kontakt med oss på telefon: 400 44 600. Våre åpningstider er mandag-fredag 08.00-16.00.  

Bestill forundersøkelse