Etter behandling hos Åreknuteekspertene er endelig 16 år med smerter over

behandling av sprengte blodkar.

Riikka (37) har vært plaget med smerter og tunge, sviende ben siden hun var 21 år. Etter mange år med flere legetimer og operasjoner er hun ikke kvitt åreknutene. Riikka opplever at plagene blir verre utover arbeidsdagen. Yrket hennes krever at hun står mye, og i løpet av noen timer har hun sterke smerter i bena. Hun forteller at åreknutene er en stor plage i hverdagen, og at hun ikke har turt å gå med shorts på minst 10 år.

SPØRSMÅL TIL RIIKKA

«Hvorfor er du her hos Åreknuteekspertene når du allerede er operert for åreknuter?»

 • «Jeg opplever dessverre at jeg ikke har blitt kvitt plagene mine etter tidligere operasjoner. Familie og venner som har fått behandling anbefalte meg å ta kontakt med Åreknuteekspertene. Her sjekker de først bena nøye med ultralyd for å finne ut hvor problemet ligger. Jeg har en kombinasjon av åreknuter og sprengte blodkar på begge ben, som karkirurg Thomas Hayes skal hjelpe meg med».
 • «Åreknuteekspertene benytter moderne metoder med laser, opererer begge bena samtidig, og alt er over på ca. 1 time. Da kan jeg reise rett på jobb hvis jeg ønsker det. Det gode resultatet av behandlingen har jeg selv sett på venner og familie, så jeg føler meg virkelig i gode hender».

«Hvorfor valgte du Åreknuteekspertene til å behandle deg?»

 • «Jeg har hørt mange gode ord om Sissel og Thomas – jeg leste at Thomas Hayes i Åreknuteekspertene har utført over 4500 moderne åreknutebehandlinger med laser i Norge. Dette betrygger meg selvfølgelig, men også referanser fra bekjente».
 • «Det som bekymrer meg er stikkene under operasjonen siden jeg har skikkelig sprøyteskrekk. Under operasjonen vil jeg være våken, men får lokalbedøvelse som sprøytes inn i bena slik at jeg ikke vil oppleve noe ubehag fra laseren og selve fjerningen av åreknutene. En stor fordel er at jeg slipper sykemelding og kan leve som normalt rett etter operasjonen».
 • «For meg høres det helt utrolig ut at jeg endelig skal bli kvitt smertene, så jeg er veldig spent nå. Jeg ser virkelig frem til en smertefri hverdag!»

«Hva håper du blir annerledes etter denne behandlingen?»

 • «Det som vil gjøre meg overlykkelig er hvis åreknutene blir helt borte på begge bena. Den stikkende smerten er det verste, og jeg gleder meg til å kunne stå en hel dag på jobb uten å ha smerter i bena».

Visste du at… Thomas Hayes i Åreknuteekspertene har utført over 4500 moderne åreknutebehandlinger med laser og er den i Norge som har utført flest behandlinger med moderne metoder. Les om åreknuter

Riikka er bekymret for sprøytestikk – rett før operasjon.

Navn: Riikka (37)
Yrke: Hudterapeut, Oslo

Symptomer: Sviende og smertefulle ben. Tyngdefølelse. Synlige “knuter” og sprengte blodkar (spindelvevårer). Hun har sterk angst for sprøyter/stikk.

Operasjoner: 
Operert tidligere på sykehus med stripping. En gang på venstre ben og to ganger på høyre ben.
Hun har gjennomgått tre operasjoner med tre sykemeldinger og innleggelse. Opplevde ingen vesentlig bedring etter operasjonene. Flere skjemmende arr som følge av strippingen.

Mål:
 Bli kvitt smertene, og knutene på bena.

Thomas Hayes
– Karkirurg


Sandra Hasle Johansen
– Operasjonssykepleier

SPRØYTESKREKK

Riikka blir tatt imot av operasjonssykepleier Sissel Finvold. Riikka forklarer Sissel at hun gruer seg veldig da hun har sprøyteskrekk. Sissel går gjennom hva som kommer til å skje og viser henne inn på undersøkelsesrommet der hun møter karkirurg Thomas Hayes hos Åreknuteekspertene.

 • «Jeg er helt svett i hendene», forteller Riikka.
 • «Dette kommer til å gå fint. Noen trenger noe å slappe av på og det tror jeg du trenger ettersom du er ekstra nervøs for sprøytestikkene. Vi forklarer hva som skjer hele tiden og du kan fortelle oss hvordan du har det under operasjonen», beroliger Sissel.

Forundersøkelse med ultralyd.

Ultralyd av ben til pasient av åreknuteekspert.

Thomas Hayes undersøker bena til Riikka nøye før operasjon.

Thomas Hayes markerer synlige årer og blodkar med tusj.

FORBEREDELSE TIL OPERASJON

Thomas Hayes markerer synlige årer og blodkar, og gjennomfører ultralyd for å lokalisere årsaken til Rikkas problemer. Thomas peker og forklarer at han tegner opp grenene i systemet, et slags “åreknute-tre” som starter helt oppe i lysken. Han ser på åreknutene og kjenner med hendene.

«Det er ikke alle åreknuter som er synlige, derfor må vi bruke ultralyd», forklarer Thomas.


«Kjenner du deg roligere nå som du vet hva som skal skje?»

 • «Jeg har innmari sprøyteskrekk, så jeg gruer meg. Jeg håper dette er siste operasjon jeg behøver».

Rikka får smertestillende og beroligende, som skal virke litt før hun skal inn på operasjonsstuen.


Det kommer en nyoperert pasient ut fra operasjonsstuen. Sissel ber pasienten fortelle Riikka hvordan hun opplevde operasjonen. 

 • «Jeg kunne gjort det en gang til, og det er helt sant!  Jeg var nervøs som deg før operasjonen, men alt gikk veldig fint så jeg klarte å slappe av mens de holdt på».

Pasienten smiler og ønsker Riikka lykke til.

MUNTER STEMNING PÅ OPERASJONSSTUEN

Det tar litt tid å gjøre klar operasjonsstuen og utstyret da alt skal være sterilt. Riikka skal behandles for åreknuter og sprengte blodkar på begge ben. Åreknuteekspertene skal benytte laser og heklenålsteknikk på åreknutene, og sklerosering for de sprengte blodkarene.

 • «Riikka, er du klar?» spør Sissel og står klar med utstyret. Riikka nikker og klemmer hardt på to “hjerter” hun har fått til å klemme på.
 • «Kjør på», sier Riikka og kniper øynene igjen.

Stemningen under operasjonen er munter. Thomas og Sissel fleiper litt med hverandre og Riikka for å berolige og for å få en avslappet stemning.

Behandling av åreknuter.

Utstyret gjøres klart for operasjon.

Pasient under åreknutebehandling.

Operasjon av åreknuter hos Åreknuteekspertene.

Pasient før åreknutebehandling.

Riikka prøver å slappe av med våt klut i pannen og klemmer på stressballen.

Laserbehandling av åreknutene.

Sprengte blodkar fjernes samtidig, med Sklerosering.

OVER PÅ 1 TIME

Etter en time er operasjonen over. Bena blir bandasjert og Riikka får satt på støttestrømper.


«Hvordan synes du det har gått, Riikka?»

 • «Operasjonen gikk greit. Jeg synes stikkene var ubehagelig, men ikke så ille som jeg trodde. Nå, etter operasjonen har jeg ikke noe vondt».

Riikka blir plassert i en behagelig stol på et eget rom. Her skal hun sitte og slappe av litt i ca. 20 minutter. Etter at bandasjene er kontrollert og hun føler seg klar, kan hun reise hjem eller på jobb.

Etter operasjon bandasjeres begge bena.

Riikka – 3 måneder etter operasjonen

FRI FOR ÅREKNUTER

3 måneder etter operasjonen kommer Riikka tilbake for en etterkontroll. Hun er i strålende humør, og kommer i kjole.


«Riikka, hvordan går det med bena?»

 • «Jeg er veldig fornøyd. Blåmerkene og sårene etter stikkene er borte. Det er også smertene og knutene jeg har vært plaget med. Jeg har nå kjøpt min første shorts! Det er veldig uvant, men nå tørr jeg vise frem bena mine. Jeg klarer å stå en hel dag på jobb uten smerter; helt topp».


«Ville du gjort det igjen?»

 • «Ja og nei. Jeg er ikke kvitt sprøyteskrekken dessverre, men om det er behov for behandling når jeg blir gammel så er dette ikke noe å være redd for. Jeg håper virkelig at jeg slipper å gjøre det igjen, men må jeg det, velger jeg Åreknuteekspertene!»  


«Har du noen råd til andre som er plaget med åreknuter?»

 • «Ja, gjør noe med det. Dette er verken skummelt eller veldig vondt – og det er utrolig fort gjort!», smiler Riikka.
Åreknuter før-og-etter bilde
Klassisk eksempel på pasient med åreknuter før og etter operasjon


ØNSKER DU Å FJERNE DINE ÅREKNUTER?

BESTILL FORUNDERSØKELSE >>