Behandling av åreknuter

Åreknuteekspertene tilbyr flere ulike behandlinger som fjerner åreknuter effektivt. Her kan du lese mer om hva som skjer før, under og etter behandlingene.
Ben som opereres for å fjerne åreknuter.

Åreknuteekspertene holder til sentralt på Majorstua i Oslo. Hos oss møter du noen av landets mest erfarne eksperter innenfor behandling av åreknuter. 

Alle åreknutebehandlingene utføres av vår karkirurg Thomas Hayes, som har omfattende erfaring innen dette feltet. Han har utført over 6000 moderne åreknutebehandlinger med laser, noe som gjør at han er den i Norge som har utført flest av disse behandlingene. 

Dersom du lurer på hvordan du kan behandle åreknutene dine, så bestill en time til forundersøkelse hos oss i dag. Undersøkelsen er selvfølgelig helt uforpliktende, og du kan få svar på alle spørsmål du måtte ha.

Hvorfor får man åreknuter? 

Ingen vet ikke eksakt hvorfor den enkelte får åreknuter, men vi vet at arv er hovedårsak.  Blodårene som fører blodet tilbake til hjertet kalles vener.

For at blodet skal føres tilbake til hjertet når man står oppreist, er vi utstyrt med veneklaffer, som sørger for at blodet kun går i retning hjertet og ikke renner tilbake.  

Svikter klaffene, renner blodet tilbake og det oppstår et trykk i venene. Dette medfører at venene i bena gradvis utvides og synlige åreknuter oppstår. Åreknutene ligger like under hudoverflaten, og oppstår typisk på legg eller lår. 

Årsaken til åreknuter er i hovedsak genetisk. Dersom man er genetisk disponert, kan enkelte faktorer øke risikoen for at man får åreknuter: 

  • Alder
  • Overvekt
  • Svangerskap
  • Enkelte sykdommer (som dyp venetrombose)

Åreknuter er vanligvis helt ufarlige. De kan imidlertid gi symptomer i form av leggkramper (spesielt på natten), ømhet, kløe, hovne og tunge ben. 

Hos en liten andel av våre pasienter er åreknutene forårsaket av en blodpropp eller medfødte misdannelser. Slike åreknuter kalles sekundære, og krever ofte en spesiell forundersøkelse og behandling.

Forskjellige teknikker i én behandling

Vårt mål er alltid å fjerne åreknutene helt, og helst med kun én behandling. For å få best mulig resultat, kombineres ofte flere teknikker i samme behandling. Alle behandlingene utføres med lokalbedøvelse.

Laserbehandling

Åreknuteekspertene benytter seg av den nyeste metoden for laserbehandling av åreknuter. Behandlingen går ut på at vi fører et laserfiber inn i den aktuelle venen med klaffesvikt. Varmen fra laseren «sveiser» åren sammen. De friske venene tar over funksjonen til den laserbehandlede venen. Denne metoden gir en kort tilhelingstid og svært lav sjanse for tilbakefall i det behandlede området. 

Heklenålsteknikk

Heklenålsteknikk er en presis og effektiv metode for å fjerne åreknuter. Behandlingen går ut på at vi bruker et instrument som ligner på en liten heklenål, derav navnet på teknikken, til å fjerne åreknutene. Dette utføres i lokalbedøvelse og alle synlige åreknuter blir fjernet.   

Sklerosering

Sprengte blodkar behandler vi med sklerosering. Dette er en metode hvor vi injiserer et legemiddel inn i de synlige blodårene. Denne væsken er vevsirriterende, noe som gjør at åreveggen kleber seg sammen og gradvis brytes ned. 

Behandlingen er ikke smertefull, men kan svi litt. En behandling tar ca. 45 minutter. Det endelige resultatet ser man etter ca. 4-6 måneder. En behandling gir 40-70% bedring. Mange ønsker derfor mer enn en behandling. 

Les mer: Sprengte blodkar

Den første konsultasjonen

Plages du med åreknuter og/eller sprengte blodkar og ønsker å gjøre noe med det, kan du bestille en forundersøkelse hos Åreknuteekspertene.

På forundersøkelsen gjør karkirurg Thomas Hayes ultralyd av venene i bena, for å finne årsaken til dine problemer. Slik kan den mest effektive behandlingsmetoden for deg bestemmes. Forundersøkelsen er uforpliktende. Du velger selv om du ønsker behandling.

Etter behandlingen

Vi er svært opptatt av å gi våre pasienter god oppfølging, og du kan alltid nå oss på vår vakttelefon, hver dag, hele døgnet. Etter behandlingen skal du leve mest mulig som normalt og være i normal aktivitet. Det er ikke behov for sykemelding, og de aller fleste er på jobb dagen etter eller samme dag.

For å unngå infeksjoner, skal du ikke bade i basseng eller badekar i to uker i etterkant. Du skal ha på deg støttestrømper på dagtid en uke etter behandlingen. Les mer om hva du bør huske på etter behandlingen her.

Trygg og effektiv behandling av åreknuter 

Åreknuteekspertene var Norges første helspesialiserte åreknuteklinikk. Hvis du opplever plager i forbindelse med åreknuter eller sprengte blodkar, kan vi hjelpe deg. 

Ta gjerne kontakt med oss dersom du vil ha mer informasjon eller vil bestille en forundersøkelse. Velkommen til Åreknuteekspertene! 

Bestill konsultasjon